Κουρδικό: 93% υπέρ της ανεξαρτησίας έβγαλε το Δημοψήφισμα, η επόμενη ημέρα

Κουρδικό: 93% υπέρ της ανεξαρτησίας έβγαλε το Δημοψήφισμα, η επόμενη ημέρα

Συντριπτική, όπως αναμενόταν, ήταν η πλειοψηφία υπέρ του ναι στο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, διαδικασία που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις γειτονικές χώρες και την κυβέρνηση της Βαγδάτης, αναγκάζοντας τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να πάρουν αποστάσεις και να ταχθούν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Διαφήμιση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι με καταμετρημένο πολύ μικρό ποσοστό, ήτοι 282.000 ψήφοι από τα συνολικά 3,3 εκατομμύρια, προηγείται σαρωτικά σε όλες τις περιοχές το Ναι. Με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα μόλις το 2% των ψηφοφόρων στην πόλη Αμαντίγια τάχθηκε εναντίον της ανεξαρτησίας, ενώ το «ναι» συγκέντρωσε το 98% των ψήφων στην Άκρι, το 96% στη Σακλάουα, το 95% στη Χαλάμπτζα, το 90% στην Κάλαρ, ενώ το ποσοστό εκείνων που εναντιώθηκαν στην ανεξαρτησία έφθασε το 14% στην πόλη Ντουχόκ.

Διαβάστε  Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη σύγκρουση Τσίπρα-Ερντογάν

Ο Μασούντ Μπαρζανί έχει διαβεβαιώσει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι ο σκοπός του ήταν να δοθεί στην τοπική κυβέρνησή του λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη και με γειτονικές χώρες.

Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες μετά την ψηφοφορία. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 72,16%.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν ότι θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Ιούνιο—παρότι δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα—η ιρακινή κυβέρνηση και πολλές ξένες κυβερνήσεις επέκριναν έντονα την κίνηση. Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, Τεχεράνη και Άγκυρα διεξήγαγαν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορά τους με το ιρακινό Κουρδιστάν, το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του σε όλες τις πτήσεις με προορισμό την αυτόνομη περιοχή, η Τουρκία απείλησε με τη λήψη σκληρών μέτρων, ενώ οι ΗΠΑ εκτίμησαν πως το δημοψήφισμα θα κλιμακώσει «την αστάθεια» στην περιοχή.

Διαβάστε  Απορρίπτει η Τουρκία το Ευρωπαϊκό ανακοινωθέν, αλλά κατεβάζει τους τόνους

Στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι πλέον η αποφυγή αποσχιστικών εκρήξεων και η επιστροφή των Κούρδων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Βαγδάτης για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την επόμενη ημέρα.

Την πραγματοποίηση του Δημοψηφίσματος καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα λόγω της έκνομης φύσης του και της έλλειψης συνταγματικής νομιμοποίησης, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ποιά θα είναι η στάση του ξένου παράγοντα σε περίπτωση ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

Αντιδράσεις

Τη «βαθιά απογοήτευσή» του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, εκτιμώντας σε μια ανακοίνωσή του ότι αυτό «θα αυξήσει την αστάθεια και τις δυσκολίες» στην περιοχή.

Διαβάστε  Τα μηνύματα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

Η κυβέρνηση του Ιράκ δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα, τόνισε ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ή να κάνουμε διάλογο για τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος διότι είναι αντισυνταγματικό», είπε ο Αμπάντι σε μια ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση αργά το βράδυ.

Διαφήμιση