Ο Τραμπ απαγορεύει είσοδο στις ΗΠΑ από Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα και Τσαντ

Ο Τραμπ απαγορεύει είσοδο στις ΗΠΑ από Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα και Τσαντ

Τη λίστα των χωρών που επιβάλλει τις απαγορεύσεις του αντιμεταναστευτικού νόμου εμπλούτισε ο Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς χώρες που θεωρεί ότι έχουν εχθρικά καθεστώτα και χρησιμοποιώντας το νόμο ως εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο την Κυριακή με ειδική εγκύκλιο-προσάρτημα στο εντόνως αμφισβητούμενο προεδρικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει στις χώρες από τις οποίες οι ΗΠΑ δεν δέχονται επισκέπτες τη Βόρεια Κορέα, το Τσαντ και τη Βενεζουέλα.

Με την παραπάνω απόφαση επεκτείνεται η εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο αφορά επίσης τους υπηκόους του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Υεμένης και της Σομαλίας. Από τον κατάλογο των χωρών στους πολίτες των οποίων απαγορεύεται η είσοδος αποσύρθηκε το Σουδάν.

Διαφήμιση

Η νέα απαγόρευση, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ τη 18η Οκτωβρίου, ακολουθεί την επανεξέταση των αρχικών διαταγμάτων του Τραμπ, τα οποία είχαν αμφισβητηθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια.
Οι προσθήκες της Βόρειας Κορέας και της Βενεζουέλας διευρύνουν την εμβέλεια της απαγόρευσης, που αρχικά έθετε στο στόχαστρο χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

«Η Βόρεια Κορέα δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε κανένα πεδίο και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών»,

αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση. Στέλεχος της κυβέρνησης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους αναγνώρισε πάντως ότι ο αριθμός των Βορειοκορεατών οι οποίοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είναι πολύ μικρός.

Στους Ιρακινούς δεν θα απαγορεύεται η είσοδος, αλλά θα αντιμετωπίζουν αυξημένους ελέγχους. Από τον Λευκό Οίκο επισημαίνεται ότι η στόχευση του νόμου παραμένει στους μουσουλμάνους, αν και πλέον -μετά τις παρεμβάσεις των δικαστηρίων- δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση αλλά διαφορετικά επίπεδα ελέγχων και απαγορεύσεων ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με την απαγόρευση

«όσο πιο σκληρή είναι, τόσο το καλύτερο». «Το να γίνει η Αμερική ασφαλής είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μου. Δεν θα επιτρέπουμε την είσοδο στη χώρα μας σε όσους δεν μπορούμε να κάνουμε πλήρη έλεγχο ασφαλείας»

έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.