Σαφές μήνυμα για τη στάση του Eurogroup και της Γερμανίας όσον αφορά τη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνουν όλοι τα συμφωνηθέντα και ότι οι γερμανικές θέσεις είναι εδραιωμένες μέσα στην κοινωνία της χώρας και ως εκ τούτου δεν θα αλλάξουν.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην προσφιλή τακτική του πιέζοντας για μεταρρυθμίσεις και εκσυχρονισμό της οικονομίας. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερος εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα κάνει διαφορά, «οι γερμανικές θέσεις είναι αρκετά σταθερές στη γερμανική κοινωνία. Να κάνουμε όλοι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε» σημείωσε.
Επανέλαβε ότι «θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το χρέος. Το κάναμε το 2012. Το κάναμε ξανά στην αρχή αυτού του έτους με τις ρυθμίσεις του ESM. Θα κοιτάξουμε ξανά το θέμα μετά το τέλος του προγράμματος» και υπογράμμισε ότι αν η ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική, θα φροντίζουμε να εξυπηρετείται το χρέος.
Επανέλαβε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και σημείωσε ενδεικτικά ότι «ο στόχος μας είναι να είναι η Ελλάδα ξανά ανεξάρτητη».
Ξεκαθάρισε ότι «κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εκεί όπου ανήκει. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα. Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, περισσότερος εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν θα κάνει διαφορά, «οι γερμανικές θέσεις είναι αρκετά σταθερές στη γερμανική κοινωνία. Να κάνουμε όλοι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε» σημείωσε.
Υπογράμμισε την ανάγκοι «να είμαστε πολύ επικριτικοί στον τρόπο που πορευτήκαμε στα χρόνια πριν από την κρίση στην Ευρωζώνη. Δάνεια που δεν επενδύθηκαν σε παραγωγικούς τομέις της οικονομίας αλλά στην κατανάλωση ή σε κλάδους χαμηλής παραγωγικής αξίας».
Διαβεβαίωσε ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα σε πολύ πιο σταθερό περιβάλλον και ζήτησε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.
Προειδοποίησε ότι ο λαΪκισμός και η ακροδεξιά δεν έχουν ηττηθεί, «βρίσκονται ακόμη σε άνοδο» και ζήτησε προσοχή.
Αναφορικά με τον ρόλο του ESM, εκτίμησε ότι «θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε περισσότερο. Όχι μόνο σε περιόδους κρίσεων αλλά και για να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Κτίζοντας στην εμπειρία που έχουμε αποκτήσει πλέον».
Για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά: Θα ήταν τέλειο η δουλειά μου να ήταν μόνιμη… αλλά θα πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Μπορείς να έχεις κοινό υπουργό Οικονομικών χωρίς να έχεις κοινή κυβέρνηση; Μπορείς να έχεις κοινή κυβέρνηση χωρίς κοινό κοινοβούλιο; Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμη έτοιμοι.
«Απαιτείται να προηγηθεί σύγκλιση. Χρειάζεται ένας μηχανισμός σύγκλισης -με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κ.ο.κ.- τον οποίο έχουμε απολέσει και ο οποίος θα πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι με το όποιο βήμα περαιτέρω ενοποίησης» ανέφερε καταλήγοντας «η ενοποίηση απαιτεί σύγκλιση».