Κουρδικό: Σε εξέλιξη το Δημοψήφισμα, το Ιράν κλείνει τα σύνορα, η Τουρκία συσσωρεύει στρατό

Κουρδικό: Σε εξέλιξη το Δημοψήφισμα, το Ιράν κλείνει τα σύνορα, η Τουρκία συσσωρεύει στρατό

Πολιτική, στρατιωτική και ψυχολογική πίεση ασκούν στο Ιρακινό Κουρδιστάν Τουρκία και Ιράν που αντιτίθενται στο εν εξελίξει Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από το Ιράκ.

Διαφήμιση

Το Ιράν, όπως και η Τουρκία, αλλά και χώρες της Δύσης, αντιτίθεται στο δημοψήφισμα που διεξάγεται από το πρωί στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και σε περιοχές του βόρειου Ιράκ που ελέγχονται από τις ιρακινές κουρδικές ένοπλες δυνάμεις, Πεσμεργκά, για την ανεξαρτησία της περιοχής και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Διαβάστε  Κυρώσεις σε Ευρωπαϊκές εταιρίες για business με το Ιράν επιβάλλει ο Τραμπ

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ασκήσεις μεγάλης διάρκειας στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο μετά από αίτημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ. καθώς το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι «παράνομο και απονομιμοποιημένο».

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει τα σύνορά της με το Ιρακινό Κουρδιστάν, ωστόσο έχει εντείνει τους ελέγχους, έκλεισε για δύο ημέρες το προξενείο της στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της κουρδικής περιοχής του Ιράκ και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκοϊρακινά σύνορα.

Διαφήμιση