Σκλήρυνση της αντιπαράθεσης ΕΕ και Γερμανίας με την Τουρκία που θα έχει αντίκτυπο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται λόγω της μεγάλης ανόδου της ακροδεξιάς στις εκλογές και της προοπτικής συγκυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους και το ενδεχόμενο συμμετοχής και των Πρασίνων στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το Κυπριακό παγωμένο και με την ωρολογιακή βόμβα του Κουρδικού να απειλεί τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με Βρυξέλλες και Βερολίνο θεωρείται ότι μπορεί άμεσα να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της κρίσης στο προσφυγικό και να οδηγήσει ακόμα και σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Στην Άγκυρα ήλπιζαν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές το κλίμα θα άλλαζε και οι διμερείς σχέσεις θα βελτιώνονταν. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δυσχεραίνει μια τέτοια εξέλιξη.
Η ισχυρή παρουσία του ξενοφοβικού αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Μπούντενσταγκ, δεν αποτελεί μόνο σε επίπεδο συμβολισμού σημείο ανησυχίας για τη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά θα έχει επιπτώσεις και σε ό,τι αφορά την ουσία σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ενα εξ αυτών είναι και οι σχέσεις με την Τουρκία.
Οι πιέσεις για πλήρη τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή τη μη επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης ακούγονταν από όλα τα κόμματα στη Γερμανία, με την Άγκελα Μέρκελ να τα θέτει όλα επί τάπητος.
Οι σχέσεις της Άγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ένα από τα πρώτα crash tests της νέας θητείας της Καγκελαρίου και από τον χειρισμό και τα αποτελέσματα θα κριθεί και η ηγετική της ικανότητα σε κατάσταση εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης.