Η Τουρκία απειλεί τους Κούρδους με εισβολή

Η Τουρκία απειλεί τους Κούρδους με εισβολή

Το έδαφος για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά των Κούρδων του Βορείου Ιράκ στρώνει η Τουρκία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εφόσον στοχοποιηθούν οι Τουρκμένοι που ζουν στην περιοχή.

Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ διεξήγαγαν σήμερα Δημοψήφισμα για την απόσχισή τους και την ανεξαρτητοποίησή τους, που συνεπάγεται τη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους και αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Την αντίθεσή τους στο Δημοψήφισμα είχαν εκφράσει ξεκάθαρα οι χώρες της περιοχής, Τουρκία, Ιράν και Συρία, ενώ και η διεθνής κοινότητα τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, όπως και οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Διαφήμιση

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές στο Ιράκ, απαγόρευσε τις πτήσεις με προορισμό το κουρδικό Ιράκ. Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα και διεξάγει ασκήσεις, ενώ τα μηνύματα σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι σκληρά και επαναλαμβανόμενα.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους έχουν διευκρινίσει ότι δεν σκοπεύουν σε de facto απόσχιση αλλά σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη.