Αναγκασμένη να κινηθεί σε αχαρτογράφητα ύδατα είναι η Άγκελα Μέρκελ μετά από το νικηφόρο αλλά άκρως αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισαν ότι θα μείνουν στην αντιπολίτευση, μετά από την παταγώδη εκλογική τους αποτυχία. Το πρωτόγνωρο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αναζητηθούν λειτουργικές λύσεις διακυβέρνησης της Γερμανίας και διατήρησης της πολιτικής ηγεμονίας στην Ευρώπη προκαλεί ήδη αναταράξεις, ενώ ευνοεί πολέμιους της ΕΕ και ενισχύει την ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων.
Οι Χριστιανοδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές, ωστόσο το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες είναι ακόμη ζωντανό, καθώς η Άγκελα Μέρκελ έχει δυο επιλογές που θα οδηγήσουν όμως σε μεγάλους συμβιβασμούς εγκλωβίζοντας την ίδια και τη Γερμανία σε ένα πολύπλοκο και αντιπαραγωγικό κοινοβουλευτικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα δυσκολευτεί πολύ να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Η “Τζαμάικα”, η σύμπραξη δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών, μια δικομματική κυβέρνηση μειοψηφίας ή πρόωρες εκλογές είναι τα τρία σενάρια που προβάλλουν πλέον ως πιθανά αλλά και υψηλού ρίσκου, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών.
Η αποδόμηση του πολιτικού κατεστημένου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), η εκρηκτική άνοδος της Ακροδεξιάς (AFD) που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες δημοσκοπήσεις εκλέγοντας για πρώτη φορά βουλευτές στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η ικανοποιητική εμφάνιση Πρασίνων, Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) είναι οι βασικοί παράμετροι του μετεκλογικού σκηνικού στη Γερμανία.
Πολιτικά θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η απομόνωση της Ακροδεξιάς από τις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ η εκρηκτική άνοδος τους θα βαρύνει στις όποιες αποφάσεις ληφθούν για τον πολιτικό προγραμματισμό της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα ο εκλογικός θρίαμβος της Ακροδεξιάς αναμένεται ότι θα επηρεάσει καταλυτικά τη ρητορική και πολιτική ατζέντα της χώρας προς τα δεξιά, επαναφέροντας το προσφυγικό και τις παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική της ΕΕ και Ευρωζώνης στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
Κανένα από τα διαθέσιμα πολιτικά σενάρια δεν έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, συνθήκη που τα καθιστά πιο επικίνδυνα και ανεβάζει το ρίσκο πολιτικής αποσταθεροποίησης, όπως και την προοπτική αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνύπαρξης Πρασίνων και Φιλελευθέρων αποτελεί ήδη τον εφιάλτη της Άγκελα Μέρκελ η οποία θα πρέπει να βρει modus vivendi για τη συνύπαρξη δυο κομμάτων με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε μείζονα και θεμελιώδη ζητήματα.
[infogram id=”3481dcad-d777-49a6-89bd-d9b64598bf94″ prefix=”4b2″ format=”interactive” title=”German Elections”]