Το πυρηνοκίνητο Sibir η νέα κίνηση της Ρωσίας στο σκάκι της Αρκτικής

Το πυρηνοκίνητο Sibir η νέα κίνηση της Ρωσίας στο σκάκι της Αρκτικής

Με προσήλωση υλοποιεί τη στρατηγική επικράτησης στην Αρκτική η Ρωσία διευρύνοντας τον στόλο της στην περιοχή, ετοιμάζοντας νέα βάση και διεξάγοντας νέες έρευνες, ενώ παράλληλα πυκνώνει και την εμπορική αξιοποίηση των διαδρομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, της ενισχυμένης και στρατηγικά καταλυτικής παρουσίας εντάσσεται και η καθέλκυση στα ναυπηγεία «Μπαλτίσκοσκογιε» στην Αγία Πετρούπολη του πρώτου πυρηνοκίνητου παγοθραυστικού Sibir, της σειράς 22220 που προορίζεται για την διάνοιξη των θαλασσίων οδών στον Βόρειο παγωμένο ωκεανό και την Αρκτική.

Τα πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά της σειράς αυτής είναι εξοπλισμένα με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου RITM- 200 ισχύος 175 MW και θεωρούνται τα πιο μεγάλα και ισχυρά παγοθραυστικά του κόσμου.

Διαφήμιση

Το παγοθραυστικό Sibir έχει μήκος 173,3 μέτρα, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 22 κόμβων (σε μη παγωμένα ύδατα) και έχει αυτονομία πλεύσης έξι μηνών και πλήρωμα 75 άτομα.

Η Ρωσία επιδιώκει να κυριαρχήσει τόσο στρατιωτικά όσο και εμπορικά στην περιοχή ώστε να είναι σε θέση να επιβάλλει όρους στις δρομολογημένες διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ, Καναδά και Γαλλία για την περιοχή.