Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε το Ιράν

Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε το Ιράν

Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πραγματοποίησε το Ιράν, σε μια περίοδο που μια ομάδα χωρών υπό τις ΗΠΑ επιχειρούν να θέσουν θέμα αναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας τα πυρηνικά του όπλα.

Η δοκιμή έρχεται μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις δυνατότητες των πυραύλων, αγνοώντας την κριτική του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρίνισε πότε και πού έγινε η δοκιμή, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ο πυραύλος θα δοκιμαστεί “σύντομα”.

Διαφήμιση

Ο Ρουχάι αποκάλυψε τον πυραύλο Khoramshahr την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο του πολέμου του Ιράν με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν που ξεκίνησε το 1980 και διήρκεσε οκτώ χρόνια.

“Ο πυραύλος Khoramshahr έχει μια εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές”, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, που ανέφερε ο επικεφαλής της αεροναυπηγικής ασφαλείας του στρατηγού Amir Ali Hajizadeh.

Οι προηγούμενες δοκιμές πυραύλων από το Ιράν προκάλεσαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι δοκιμές παραβιάζουν το πνεύμα της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων το 2015.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ράν κλιμακώνεται σταθερά μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προεκλογικά διακηρύξει ότι θεωρεί “κακή” τη συμφωνία των έξι με το Ιράν και σκοπεύει να αποσυρθεί απ αυτή.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Ιανουάριο κυρώσεις κατά του Ιράν για τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, απαγόρευση που δεν υπάρχει στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Τα μέτρα επιβλήθηκαν παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τον Ιούνιο ότι η Ισλαμική Δημοκρατία συμμορφώνεται με τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας, η οποία υποχρέωσε τη χώρα να περιορίσει την ικανότητά της να παράγει υλικό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν απάντησε κατηγορώντας τις ΗΠΑ να υπονομεύσουν την πυρηνική του συμφωνία. Είπε ότι οι κυρώσεις παραβίασαν τη συμφωνία του 2015.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ενημερώσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 15 Οκτωβρίου εάν πιστεύει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με την πυρηνική συμφωνία και αν οι ΗΠΑ πρέπει να την τηρήσουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε λάβει την απόφασή του, αλλά δεν ήταν ακόμα έτοιμος να το αποκαλύψει.

Οι άλλες χώρες που συνυπογράφουν τη συμφωνία αντιτίθενται στην κατάργησή της, λέγοντας ότι το Ιράν έχει δεχθεί τις δεσμεύσεις του.