Ιδιαίτερα ανησυχητική για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία είναι η παραβατικότητα που αναπτύσσει η γειτονική χώρα στο Αιγαίο και η ένταση, καθώς ανεβάζει το γεωπολιτικό θερμόμετρο και τον κίνδυνο ατυχήματος ή ακόμα και θερμού επεισοδίου.
Η διεθνής απομόνωση που έχει άτυπα επιβληθεί στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο εις βάρος του πραξικόπημα του 2016, σε συνδυασμό με τα καυτά μέτωπο του Κουρδικού, της Συρίας, του Κυπριακού και των σχέσεων με την ΕΕ και τη Γερμανία βρίσκουν αντανακλώνται στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα με ιδιαίτερα επιβαρυντικό τρόπο.
Από τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας προκύπτει ότι το 2017 η Τουρκία γίνεται σταθερά πιο προκλητική και επικίνδυνη, ενώ ένας συνδυασμός τους με το πολιτικό και διπλωματικό ημερολόγιο δείχνει την άμεση σύνδεσή της έντασης στο Αιγαίο και στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.
Οι παραβιάσεις έχουν εκτοξευτεί, το ίδιο και οι εμπλοκές, οι υπερπτήσεις και η χρήση οπλισμένων αεροσκαφών. Αυτά σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης πιλότων στην πολεμική αεροπορία λόγω του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν διώκοντας αντιπάλους και όσους είχαν οποιαδήποτε σχέση με τις οργανώσεις του αυτοεξόρισου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Με λιγότερους πιλότους, περισσότερα μέτωπα και πιο έντονη στρατηγική προκλήσεων, η τουρκική πολεμική αεροπορία διατρέχει πλέον αυξημένο κίνδυνο εξάντλησης ανθρωπίνων πόρων και συνεπώς ατυχήματος, το οποίο μπορεί να έχει ακόμη και έκφανση αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.
[infogram id=”611b0b3d-e721-45a0-9525-c72fdb7d9d00″ prefix=”W7m” format=”interactive” title=”Greek airspace infiltrations by turkish aircraft 2015-2017″]