Ο Κιμ παίζει το παιχνίδι του Τραμπ: Απειλεί με βόμβα υδρογόνου, μετά τις κυρώσεις

Ο Κιμ παίζει το παιχνίδι του Τραμπ: Απειλεί με βόμβα υδρογόνου, μετά τις κυρώσεις

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Κορέα άνοιξαν οι ΗΠΑ με την επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες και επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη χώρα, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω και εκτός των προβλεπόμενων από το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ. Οι κυρώσεις ακολουθούν την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ήταν απολύτως εμπρηστική και χαρακτηρίστηκε από το BBC “hate speech”.

Μετά τις δηλώσεις και τις κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ η Πιονγιάνγκ αντέδρασε απευθύνοντας προειδοποίηση ότι θα «πληρώσει ακριβά» για τις απειλές του, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ασιατικής χώρας (KCNA). Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε γραπτή του δήλωση χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «ψυχικά διαταραγμένο».

Διαβάστε επίσης: Νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα μέσω… Fed και Κίνας προανήγγειλε ο Τραμπ

Η στρατηγική κλιμάκωσης της πίεσης από τις ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα αποτελεί στην ουσία αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς προκαλεί αντιδράσεις περιορίζοντας τον χώρο πολιτικών και διπλωματικών ελιγμών, επιβεβαιώνοντας -τελικα- αυτό που εξ αρχής υποστήριζαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Νίκι Χέϊλι, ότι δεν υπάρχει χώρος για διπλωματία και ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

Διαβάστε  Επίσκεψη Λαβρόφ στη Βόρεια Κορέα, αύριο

Στην προσέγγιση της σκληρής αντιπαράθεσης αντιτίθενται όμως, Κίνα, Ρωσία και η Γερμανία έχει επίσης διαχωρίσει τη θέση της με δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: Εμπρηστικός ο Τραμπ στον ΟΗΕ ψάχνει και φτιάχνει εχθρούς

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης απείλησε ότι η Πιονγιάνγκ θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» από τον Τραμπ. Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα

«με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων»

ανέφερε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «ακατάλληλος» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας», και ότι είναι «σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός». «Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο Αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε ότι σκληραίνει το πλαίσιο για πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών, οι οποίες συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα.

Διαβάστε  Τραμπ-Κιμ σώζουν τα προσχήματα με νέες κόντρες

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Βρυξέλλες συμφωνούν με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ.
Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες οι οποίες πραγματοποιούν συναλλαγές στη Βόρεια Κορέα δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων.

«Τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει πλέον την προειδοποίηση ότι από εδώ και στο εξής μπορούν να επιλέγουν να συνεργάζονται είτε με τις ΗΠΑ, είτε με τη Βόρεια Κορέα αλλά όχι και με τις δύο»

διαμήνυσε ο κ. Μνούτσιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι «η Βόρεια Κορέα μπορεί να υποθέτει ότι τα πυρηνικά όπλα θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του καθεστώτος της. Στην πραγματικότητα, τα πυρηνικά όπλα ξεκάθαρα την οδηγούν μόνο σε μεγαλύτερη απομόνωση, εξευτελισμό και στέρηση».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η συμβολή της Κίνας για να τεθούν υπό έλεγχο τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.

Διαβάστε  Πρωτόκολλο αποπυρηνικοποίησης υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ

Διαφήμιση