Αποστάσεις ΟΗΕ από κουρδικό Δημοψήφισμα

Αποστάσεις ΟΗΕ από κουρδικό Δημοψήφισμα

Κινήσεις με στόχο τον περιορισμού του αντικτύπου του Δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν κάνει η διεθνής κοινότητα απαντώντας στις πιέσεις του Ιράκ, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, με τον ΟΗΕ να λαμβάνει σαφείς αποστάσεις -σε επίπεδο συμβουλίου ασφαλείας- από τις πρωτοβουλίες των Κούρδων. Μερικές μέρες μόνο πριν τη διεξαγωγή του επίμαχου δημοψηφίσματος και οι ΗΠΑ
ανακοίνωσαν ότι αντιτίθεται, ενώ επισήμως μόνο το Ισραήλ έχει ανακοινώσει τη στήριξή του.

Διαφήμιση

Ενδεχόμενη θετική -υπέρ της ανεξαρτησίας- έκβασης του Δημοψηφίσματος οδηγεί σε de facto αλλαγή συνόρων στην περιοχή, με την Τουρκία και το Ιράν να ανησυχούν για έκρηξη βίας και αποσχιστικών τάσεων κουρδικών ομάδων στο εσωτερικού τους. Επίσης θα αποτελέσει προοίμιο για αντίστοιχο Δημοψήφισμα των Κούρδων στη Συρία, δημιουργώντας δυναμική ευρύτερων και δυνητικά αποσταθεροποιητικών τάσεων σε μια παραδοσιακά ασταθή περιοχή.

Διαβάστε  Χωρίς διαρροές οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για το Σκοπιανό

Την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα» εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ανακοίνωσή του.

«Το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα προβλέπεται να διεξαχθεί καθώς οι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες οι κουρδικές δυνάμεις διαδραματίζουν ρόλο κεφαλαιώδους σημασίας, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη»

σημειώνεται στο κείμενο, στο οποίο αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά της λέξης ανεξαρτησία.

Διαβάστε  Δεν πέρασε το ψήφισμα της Ρωσίας στον ΟΗΕ, κέρδισε πόντους στα σημεία

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ενδέχεται να εμποδίσει «τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η οικειοθελής και ασφαλής επιστροφή των τριών και πλέον εκατομμυρίων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων» στις εστίες τους.

«Τα (κράτη) μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν την αδιάπτωτη προσήλωσή τους στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του Ιράκ» και «καλούν να επιλυθεί κάθε πρόβλημα ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν εντός των ορίων του ιρακινού Συντάγματος, μέσω διαλόγου και συμβιβασμών που θα υποστηρίξει η διεθνής κοινότητα»

τονίζεται στο κείμενο.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν ακόμη «την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των μερών» στο Ιράκ.
Ο ΟΗΕ πρότεινε να συναφθεί μέσα σε τρεις μήνες μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη για το καθεστώς της αυτόνομης περιοχής, υπό τον όρο το Κουρδιστάν να ακυρώσει το δημοψήφισμα, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Διαβάστε  Κυπριακό: Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί στο σπίτι της εκπροσώπου του ΟΗΕ στη "νεκρή ζώνη"

Διαφήμιση