Ο Τραμπ “κλείνει το μάτι” στην Αίγυπτο

Ο Τραμπ “κλείνει το μάτι” στην Αίγυπτο

Δηλώσεις που αφήνουν να διαφανεί το έντονο παρασκήνιο και οι πιέσεις που ασκούνται στην Αίγυπτο στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης συνθηκών αποδοχής του Ισραήλ και επαναπροσέγγισης στο Παλαιστινιακό, πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά τη δημόσια εμφάνιση των Σίσι-Νετανιάχου.

Το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κάιρο θα εξετάσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε  "Στραγγαλισμό" του Ιράν προωθούν οι ΗΠΑ, για να πονέσουν την Ευρώπη

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να μη χορηγήσουν βοήθεια ύψους 95,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο και να αναβάλλει τη χορήγηση ενός ποσού ακόμη 195 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς εάν θα ενέκρινε την επανέναρξη της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους κατά την έναρξη μιας συνάντησής του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι: «ασφαλώς θα το εξετάσουμε».

Διαβάστε  Ο Τραμπ θέλει να τινάξει τη συμφωνία με το Ιράν στον αέρα, το γράφημα έχει τις απαντήσεις

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ομαλοποίησης της κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την Αίγυπτο να παίζει κομβικό ρόλο, επιτυγχάνοντας την αλλαγή πλεύσης της Χαμάς, συμφιλίωση με τη Φατάχ και κοινή στάση με το Ισραήλ απέναντι στο Κατάρ και το Ιράν.