Η Fed ξεκινάει το “στράγγισμα” του QE τον Οκτώβριο

Η Fed ξεκινάει το “στράγγισμα” του QE τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία απεμπλοκής της Fed από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ισολογισμού της στα 4,5 τρισ. δολάρια για την υποστήριξη της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, διαδικασία που ξεκίνησε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή ανοιχτών αγορών (FOMC) μετά τη συνεδρίασή της, η Fed θα αρχίσει με μειώσεις της τάξης των 10 δισ. δολαρίων μηνιαίως, οι οποίες και θα αφορούν ομόλογα, που έχουν ωριμάσει, και επανεπενδύει.

Παράλληλα η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες τις αγοράς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης μέχρι το τέλος του έτους, οδηγώντας το έως στο 1,25%-1,50%.
Συνολικά 11 από τους 16 αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας υπολογίζουν ότι αυτά θα είναι τα ιδανικά επίπεδα για το επιτόκιο δεδομένων των ισχυρών συνθηκών της οικονομίας και παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος του στόχου. Εκτιμούν δε ότι μέσα στο 2018 θα ακολουθήσουν ακόμη τρεις επιτοκιακές αυξήσεις.


Η αύξηση του ΑΕΠ για το 2017 εμφανίζεται υψηλότερη στο 2,4% (2,2% στην προβολή του Ιουνίου), ενώ η πρόβλεψη του 2018 παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,1%. Ο πληθωρισμός PCE εμφανίζεται στο 1,6% το 2017 (το ίδιο όπως και τον Ιούνιο) και στο 1,9% το επόμενο έτος (2% στην προβολή του Ιουνίου). Από την άλλη πλευρά, ο βασικός πληθωρισμός PCE παρατηρείται χαμηλότερος τόσο στο 2017 (1,5% σε σύγκριση με 1,7% στην προβολή του Ιουνίου) όσο και στο 2018 (1,9% έναντι 2%).

Διαβάστε  Μήνυμα Ντράγκι στο Βερολίνο: Δεν θ' ανέβουν άμεσα τα επιτόκια

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας εξακολούθησε να ενισχύεται και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται μέτρια μέχρι στιγμής φέτος. Τα κέρδη των εργαζομένων παρέμειναν σταθερά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Οι δαπάνες των νοικοκυριών διευρύνθηκαν με μέτριο ρυθμό και η αύξηση των επιχειρηματικών παγίων επενδύσεων σημείωσε άνοδο τα τελευταία τρίμηνα.

Σε δωδεκάμηνη βάση, ο δομικός πληθωρισμός χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας μειώθηκαν φέτος και κυμαίνονται κάτω από 2%. Τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά παραμένουν χαμηλά. τα μέτρα που βασίζονται σε έρευνες σχετικά με τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Οι επιπτώσεις των τυφώνων

Οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria έχουν καταστρέψει πολλές κοινότητες, προκαλώντας σοβαρές κακουχίες. Οι διαταραχές και η ανοικοδόμηση που σχετίζονται με την καταιγίδα θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, αλλά η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι καταιγίδες είναι απίθανο να μεταβάλλουν ουσιαστικά την πορεία της εθνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα.

Ως εκ τούτου, η FOMC εξακολουθεί να αναμένει ότι με τη σταδιακή προσαρμογή της στάσης της νομισματικής πολιτικής η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό και οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα ενισχυθούν κάπως περισσότερο. Οι υψηλότερες τιμές για τη βενζίνη και ορισμένα άλλα στοιχεία μετά από τους τυφώνες πιθανώς θα ωθήσουν προσωρινά τον πληθωρισμό. εκτός από αυτό, ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση αναμένεται να παραμείνει κάπως κάτω από το 2% βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% της επιτροπής μεσοπρόθεσμα. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι σχεδόν ισορροπημένοι, αλλά η επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον πληθωρισμό.

Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Ενόψει των πραγματοποιηθεισών και αναμενόμενων συνθηκών της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού, η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 1-1 / 4%. Η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει ευνοϊκή, υποστηρίζοντας έτσι μια περαιτέρω ενίσχυση των συνθηκών της αγοράς εργασίας και μια σταθερή απόδοση σε πληθωρισμό 2%.

Τον Οκτώβριο, η επιτροπή θα ξεκινήσει το πρόγραμμα κανονικοποίησης του ισολογισμού που περιγράφεται στην Προσθήκη του Ιουνίου του 2017 στις αρχές και τα σχέδια της Επιτροπής για την Κανονικοποίηση της Πολιτικής.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.