Βόμβα Κομισιόν για Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Βόμβα Κομισιόν για Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βετανίας, έθεσε επί τάπητος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, πρόταση η οποία έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα των εποπτικών φορέων η συμμόρφωση των οποίων με τις οδηγίες Mifid είναι ελλιπής.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μεταφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα από τις χώρες – μέλη στην Ε.Ε., εν όψει της αποχώρησης του Λονδίνου, που είναι το κύριο χρηματοπιστωτικό της κέντρο.

Η πρόταση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μακροπρόθεσμο σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει στην κοινή εποπτεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου και να διευρύνει τον έλεγχο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών Αρχών επί των ξένων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ε.Ε..

Διαφήμιση

Η προοπτική και μόνο δημιουργίας κεντρικού φορέα εποπτείας των κεφαλαιαγορών τροποποιεί απριόρι και δυναμικά την εξίσωση του πλαισίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς έως τώρα η ΕΚΤ και οι εξ αυτής εκπορευόμενοι φορείς ασκούσαν καθήκοντα εποπτείας του ευρύτερου χώρου. Η εν δυνάμει προσθήκη νέου Ευρωπαϊκού φορέα με διευρυμένες αρμοδιότητες και δυνάμεις δημιουργεί επιπλέον φόρτο στις τράπεζες που διαμαρτύρονται ήδη για τις υπερβολικές θεσμικές και κανονιστικές υποχρεώσεις οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και την πολυπλοκότητα.

«Αυτό που προτείνουμε είναι μια σταδιακή προσέγγιση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε ότι η κίνηση είναι φιλόδοξη αλλά ρεαλιστική.

«Εν τέλει μπορούμε να φθάσουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή για τις κεφαλαιαγορές»

ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Οι προτάσεις της Κομισιόν χρειάζονται τη στήριξη των κρατών – μελών και των βουλευτών της Ε.Ε..

Τα κράτη μέλη εμφανίζονταν απρόθυμα να παραχωρήσουν τις εποπτικές αρμοδιότητες, αλλά η οικονομική κρίση επέτρεψε κάποιες σημαντικές αλλαγές, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλαμβάνει την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η ενδυνάμωση της εποπτείας της Ε.Ε. επί του χρηματοπιστωτικού τομέα έγινε πιο άμεση ανάγκη λόγω της ψήφου της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησής της από την Ένωση.

«Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στην Ευρώπη αλλάζει λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.»

σημείωσε ο Ντομπρόβσκις.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αποκαλούμενης Ένωσης των Κεφαλαιαγορών, η Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στις εποπτικές Αρχές της Ε.Ε. η άμεση εποπτεία κρίσιμων χρηματοπιστωτικών δεικτών, όπως του Euribor, και ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εποπτεύονται, επίσης, πιο αυστηρά από τις εποπτικές Αρχές της Ε.Ε. στον σχεδιασμό των εσωτερικών μοντέλων για τον υπολογισμό των κινδύνων τους.