Στο χείλος της Αβύσσου η Καταλονία

Στο χείλος της Αβύσσου η Καταλονία

Σκηνικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθνοτική βία, βίαιη απόσχιση και επανεμφάνιση της αυτονομιστικής τρομοκρατίας διαμορφώνεται στην Καταλονία επ αφορμής της αντιπαράθεσης κεντρικής και περιφερειακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος αυτονόμησης.

Αν και τυπικά και νομικά το δίκιο και οι αποφάσεις είναι με το πλευρό της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας, του Μαριάνο Ραχόι, οι χειρισμοί που έχουν επιλεγεί για την επιβολή της βούλησης της επί των Καταλανών είναι εξόφθαλμα εμπρηστικοί και προδίδουν είτε άγνοια της πρόσφατης ιστορίας, είτε προσπάθεια κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με στόχο την πλήρη επιβολή και de facto κατάλυση του ημι-αυτόνομου καθεστώτος που υπάρχει σήμερα.

Η κεντρική κυβέρνηση έχει καταφύγει στη χρήση της ένοπλης εθνοφυλακής αμφισβητώντας και αναιρώντας τα τοπικά δικαστήρια και τις αρχές, ενώ προβαίνει σε συλλήψεις πρωτοκλασάτων πολιτικών παραγόντων και βίαιες επεμβάσεις, προκαλώντας κύματα αντιδράσεων και διαδηλώσεις.

Οι αντιδράσεις στην πολιτική βίαιης επιβολής αν και παραμένουν ελεγχόμενες, μπορούν ανά πάσα στιγμή να ισχυροποιήσουν το εν γένει μετριοπαθές αυτονομιστικό κίνημα, να οδηγήσουν σε επανεμπλοκή της ETA ή τη δημιουργία διάδοχης κατάστασης, εξελίξεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέο κύκλο βίας και αιματοχυσία, ενισχύοντας τις πιθανότητες αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ισπανίας.

Διαβάστε  "Βελούδινη" πολιτική αλλαγή στην Ισπανία, ο Σάντσεθ πρωθυπουργός

Η Ευρώπη έχει κρατήσει μέχρι στιγμής χαμηλούς τόνους συντασσόμενη με τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο το κλίμα έδειξε να αλλάζει με συνέντευξή του ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος από τη μια ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση απόσχισης θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για είσοδο της νέας αυτόνομης Καταλονίας στην ΕΕ, από την άλλη όμως άφησε -με τον τρόπο του- ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής μιας de facto απόσχισης.

Οι επεμβάσεις της εθνοφυλακής

Η Εθνοφυλακή κατάσχεσε πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

«Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια», είπε η πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι ξανά οι προσφυγικές ροές από την Αφρική προς Ισπανία-Ιταλία

Νωρίτερα έγιναν πολλές έρευνες σε κτήρια που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες της Καταλωνίας, όπως στην προεδρία της περιφερειακής κυβέρνησης, στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων και στο συμβούλιο οικονομικών υποθέσεων.

Συνελήφθησαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, «δεξί χέρι» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας.

Συλλήψεις πολιτικών

Η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με emails τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της «παράνομης ψηφοφορίας» της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.
Οι αντιδράσεις

Χιλιάδες Καταλανοί βρήκαν στους δρόμους, μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 12 μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλωνίας, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής Δικαιοσύνης.

Διαβάστε  Τέλος εποχής για την ETA, την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων

Ο τοπικός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι επιβάλλει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτήριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!», φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι», είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.
Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Διαφήμιση