Πιέζει για να σπάσει η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ο Τίλερσον

Πιέζει για να σπάσει η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ο Τίλερσον

Να στηρίξει τη ρητορική και τη στρατηγική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ζητώντας αναθεώρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι ρήτρες της συμφωνίας του 2015, η ισχύς των οποίων θα εκπνεύσει εν καιρώ, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε  Τραμπ-Κιμ σώζουν τα προσχήματα με νέες κόντρες

«Για να τηρήσουμε τη συμφωνία με το Ιράν, πρέπει να γίνουν αλλαγές σε αυτήν», τόνισε ο Τίλερσον και πρόσθεσε ότι το γεγονός πως υπάρχουν ρήτρες της συμφωνίας – η ισχύς των οποίων θα λήξει – είναι κάτι που «απλά δεν είναι λογικό». «Δεν μπορούμε απλώς να υιοθετήσουμε αναβλητική στάση και να αφήσουμε κάποιον άλλον στο μέλλον να το λύσει», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Διαβάστε  Η Google "αφήνει χαζό" το Πεντάγωνο

Σε άλλη ομιλία του ο Τίλερσον είχε υποστηρίξει ότι το Ιράν παραβαίνει τους όρους.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν θέμα Ιράν στην αραβική χερσόνησο βρίσκει υποστηρικτές μόνο στο πρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, ενώ Ευρώπη και Ρωσία δεν επιθυμούν εξελίξεις που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει και προεκλογικά ότι αντιτίθεται στη συμφωνία με το Ιράν, ωστόσο τα χέρια των ΗΠΑ είναι δεμένα καθώς τη συνυπογράφουν έξι χώρες και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Διαβάστε  Ελληνικής καταγωγής ο φερόμενος μακελάρης του Τέξας, τουλάχιστον 8 οι νεκροί