Ο ΟΟΣΑ αναβαθμίζει Ευρωζώνη, βλέπει ισχυρή ανάπτυξη

Ο ΟΟΣΑ αναβαθμίζει Ευρωζώνη, βλέπει ισχυρή ανάπτυξη

Ιδιαίτερα ευοίωνες είναι οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία καθώς, όπως επισημαίνει, οι ρυθμοί ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως συγχρονίζονται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και χρόνια.

Η οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann, δήλωσε δε πως ούτε και η άνοδος κατά 13% του ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, δεν μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης καθώς η σταθερή παγκόσμια ζήτηση είναι αυτή που δίνει ώθηση στις εξαγωγές. Η ανάλυση αυτή ενισχύει τις πιθανότητες διακοπής του QE από την ΕΚΤ καθώς και αύξησης των επιτοκίων.

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,5% φέτος και 3,7% στο επόμενο έτος, οριακά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις τον Ιούνιο και ταχύτερα από το 2011. Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η Ευρωζώνη “συμβαδίζει” με τις ΗΠΑ, τόνισε ο ΟΟΣΑ στην επικαιροποίηση των προβλέψεών του.

Μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2,1% από το 1,8% προηγουμένως και την έθεσε στο ίδιο επίπεδο με την εκτίμηση για την αμερικανική οικονομία, που παραμένει αμετάβλητη στο 2,1%.

“Έχουμε κάποιο βραχυπρόθεσμο momentum, γίνεται ευρύτερο και ένας τρόπος για να το μετρήσουμε αυτό είναι να κοιτάξουμε τον κόσμο και να δούμε ότι κανείς δεν συρρικνώνεται στο α΄ τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2008”

, τονίζει η οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Catherine Mann.

“Γνωρίζουμε ότι μια συγχρονισμένη ανάκαμψη είναι μια σημαντική ένδειξη για τις επιχειρήσεις ώστε να επενδύσουν”

τόνισε η Mann σε συνέντευξή της.