“Μυρίζει μπαρούτι” στην Καταλονία, συλλήψεις και έφοδοι σε κυβερνητικά κτίρια

“Μυρίζει μπαρούτι” στην Καταλονία, συλλήψεις και έφοδοι σε κυβερνητικά κτίρια

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στην Καταλονία με το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων να ενισχύεται καθώς η ημερομηνία του δημοψηφίσματος πλησιάζει και η κεντρική κυβέρνηση επιμένει σε κατασταλτική προσέγγιση. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή του, ενώ η εθνοφυλακή της Ισπανίας συνέλαβε το δεξί χέρι του αντιπροέδρου της Καταλονίας.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ που είναι γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας της Καταλονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις 12 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης.

Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο γ.γ του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ.

Διαφήμιση

Νωρίτερα η εθνοφυλακή εισήλθε στην έδρα του τοπικού συμβουλίου (υπουργείου) Οικονομικών της Καταλονίας, καθώς ο Iσπανός υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο διακοίνωσε επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Άνδρες της εθνοφυλακής εισήλθαν το πρωί και στο κτήριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογήν των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλονίας από την Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, και ο Μοντόρο στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, θα κληθεί να εξηγήσει την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, που μολονότι δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό.