Μήνυμα για ενιαία γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας στο Κυπριακό έστειλαν μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Κύπριος πρόεδρος, κίνηση που φαίνεται να πυροδοτήθηκε από παρασκηνιακές διεργασίες και δισπαστικές πιέσεις προς τις δυο πλευρές.
Αν και περιεχόμενο των δηλώσεων δεν έχει να προσφέρει νέα στοιχεία, είναι προφανές ότι οι δυο πλευρές με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα de facto πλαίσιο συζητήσεων.
Υπάρχει μία γραμμή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς και τόνισε πως «ο Ελληνισμός πρέπει πάντοτε να παλεύει ενωμένα κι έτσι θα πάρει τις λύσεις που θέλουμε κι επιθυμούμε».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον κ. Κοτζιά «αγαστή και εξαίρετη» και επισήμανε πως «η γραμμή είναι παντότε ενιαία». Σημείωσε χαριτολογώντας προς τους δημοσιογράφους πως «τις παρεξηγήσεις πάντα εσείς τις δημιουργείτε», απαντώντας στο ερώτημα αν οι όποιες παρεξηγήσεις ξεπεράστηκαν κι αν υπάρχει ενιαία γραμμή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρόντες στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ το τελευταίο δεκάλεπτο η συνομιλία διεξήχθη μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη «για άλλη μία φορά χρήσιμη και παραγωγική».
«Έκανα» πρόσθεσε «μία ενημέρωση για τη συζήτηση που είχα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος είναι στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλει κι εκείνος – όπως θέλουμε κι ο Πρόεδρος κι εγώ πάντα σε αγαστή συνεργασία – να υποστηρίξει μία λύση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό»
σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η λύση αυτή πρέπει να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ΟΗΕ και προσέθεσε καταληκτικά:
«Νομίζω ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι διεθνείς δυνάμεις έχουν αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε σε εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε σε παρεμβατικά δικαιώματα. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά κεκτημένα που μαζί κατορθώσαμε να κερδίσουμε στο Κραν Μοντανά».
Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα εποικοδομητική» τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά και σημείωσε πως κάλυψε την παραπέρα πορεία στο Κυπριακό,
«βάσει της αξιολόγησης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων – των θλιβερών αποτελεσμάτων εξ αιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κραν Μοντανά»
.
«Έχουμε ανασκοπήσει τη μέχρι σήμερα πορεία, αλλά και την κοινή στάση που θα τηρήσουμε προκειμένου να επιτύχουμε, όχι αυτό που λέει η Τουρκία εκτός παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, αλλά μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις παραμέτρους του ΓΓ»
προσέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.