Λαγκάρντ: Η διαφθορά “τρώει” την ανάπτυξη, 2 τρισ. ετησίως οι δωροδοκίες

Λαγκάρντ: Η διαφθορά “τρώει” την ανάπτυξη, 2 τρισ. ετησίως οι δωροδοκίες

Το ζήτημα της διαφθοράς και των επιπτώσεων που αυτή έχει στην οικονομική ανάπτυξη, τις προοπτικές, τα δημόσια έσοδα και το οικονομικό κλίμα επαναφέρει μετ επιτάσεως στη δημόσια συζήτηση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς, τονίζοντας ότι όλο και περισσότερα κράτη συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα. Μεταξύ άλλων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια.

«Είναι μια διαβρωτική δύναμη που βλάπτει τη ζωτικότητα των επιχειρήσεων και φρενάρει τις οικονομικές δυνατότητες»

πρόσθεσε μιλώντας στο Brookings Institute στην Ουάσιγκτον.

Διαφήμιση
Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Μόνο οι δωροδοκίες που γίνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη ανέρχονται σε 1,5 έως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή φθάνουν περίπου στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς.

«Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες νέες μεθοδολογίες για να ποσοτικοποιήσουμε καλύτερα και να αναλύσουμε το πρόβλημα»

πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ παραδέχθηκε πως, στο βαθμό που η διαφθορά είναι συχνά κρυφή, οι νέες πολιτικές μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν γίνουν αποτελεσματικές.
Αν και ορισμένες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη διαφθορά ως ένα πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα, «αυτός δεν είναι λόγος για να μην προχωρήσουμε», υπογράμμισε τέλος.

Διαβάστε  Σύνδεση χρέους-αποκρατικοποιήσεων ζητά η Γερμανία

Διαφήμιση