Στα ύψη βρίσκεται το γεωπολιτικό θερμόμετρο στην κορεατική χερσόνησο καθώς ΗΠΑ και Νότια Κορέα διεξήγαγαν νέες ασκήσεις βομβαρδισμού σε απάντηση στις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Βορείου Κορέας, ενώ σήμερα Κίνα και Ρωσία διεξάγουν επίσης μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται αμερικανικό σχέδιο ενίσχυσης των πιέσεων που ασκούνται στην Πιονγιάνγκ μέσω της αποκοπής από χώρες που έχουν διαδραματίσει ρόλο σιωπηρού συμμάχου, όπως το Μεξικό και το Κουβέιτ, ενώ γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα του ΟΗΕ από την πρέσβειρα τον ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι.
Σε διπλωματικό επίπεδο αν και η επίσημη γραμμή των ΗΠΑ παραμένει η προώθηση του διαλόγου οι κινήσεις δεν συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση καθώς η απειλή στρατιωτικής δράσης διατηρείται στο τραπέζι και η στρατιωτική παρουσία ενισχύεται, ενώ είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον εφαρμόζει σχέδιο “ασφυξίας” της Πιονγιάνγκ.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν την ένταση με τη Βόρειο Κορέα για την προώθηση άλλων ζητημάτων, όπως τα διαφιλονικούμενα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, τις σφαίρες επιρροής στην περιοχή, τα πετρέλαια και τα αμυντικά τόξα. Επίσης οι διαρκείς ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων αποτελούν για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες “έκθεση πολεμικού υλικού” και συνεπώς ευκαιρία εμπορικών συμφωνιών.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Βορείου Κορέας και ΗΠΑ-Ρωσίας ενισχύει τον ρόλο της Κίνας και τη δυναμική διαμόρφωσης ενιαίου μετώπου Κίνας και Ρωσίας που θα καλύπτει τόσο το ζήτημα της Βορείου Κορέας όσο και της Συρίας, ενώ δημιουργείται πρόσθετος χώρος εμπορικής και αμυντικής προσέγγισης.
Το πλαίσιο της αμυντικής προσέγγισης και συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας έχει διαμορφωθεί την τελευταία 3ετία ενώ τους τελευταίους 12 μήνες οι ενέργειες είναι πιο σαφείς και αποφασιστικές, ενώ η Κίνα αλλάζει γεωστρατηγικό δόγμα, εγκαταλείπει την εσωστρέφεια και οικοδομεί προφίλ ηγεμόνα της ευρύτερης περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι κοινές διακλαδικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στη Βαλτική και αυτές που μόλις ξεκίνησαν στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στις οποίες συμμετέχουν υποβρύχια, φρεγάτες, αντιτορπιλικά και αεροπορία. Η άσκηση με την κωδική ονομασία “Κοινή-Θάλασσα 2017” που ξεκίνησε σήμερα θα διαρκέσει μια εβδομάδα και θα συμμετάσχουν:
- 11 πλοία επιφανείας,
- δυο υποβρύχια,
- τέσσερα υποβρύχια-διασωστικά οχήματα,
- τέσσερα αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου και
- τέσσερα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας.
Η συγκεκριμένη άσκηση είναι η πρώτη που έκανε πραγματικότητα το όραμα της προσέγγισης των δυο χωρών και διεξάγεται ανελλιπώς από το 2012.