Σε υψηλό 4μήνου ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε υψηλό 4μήνου ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση και μετά από αύξηση 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Ήταν ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού από τον Απρίλιο, με ώθηση από σημαντική ανατίμηση των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του 2%, ενώ η άνοδός του αποδίδεται κυρίως στην ενέργεια, η οποία εξαιρείται από τον δομικό πληθωρισμό, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη εύθραυστη.

Διαβάστε  Ζορίζεται η Ευρωζώνη, ανησυχία για τις επιπτώσεις εξόδου από το QE

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο 4% μετά την άνοδο κατά 2,2% τον Ιούλιο. Πρόσθετη ανοδική πίεση προέκυψε από: Μεταποιημένα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2% από 1,9% τον Ιούλιο). (1,6%, ίδιος με τον Ιούλιο) · μη μεταποιημένα τρόφιμα (0,6 τοις εκατό, το ίδιο με τον Ιούλιο) · και βιομηχανικών αγαθών εκτός ενέργειας (0,5%, όπως και τον Ιούλιο).

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός καταγράφηκε στην Ισπανία (2%), ακολουθούμενος από τη Γερμανία (1,8%), την Ιταλία (1,4%) και τη Γαλλία (1%).

Ο ετήσιος πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη μεταποιημένων ειδών διατροφής και καπνού και στις οποίες η ΕΚΤ εξετάζει τις πολιτικές αποφάσεις, επιβεβαιώθηκε επίσης στο 1,2%, αμετάβλητο από τον Ιούλιο.

Διαβάστε  Γαλλία: Ποινικές διώξεις 10 άτομα που σχεδίζαν επιθέσεις κατά Μουσουλμάνων

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με τη συναίνεση της αγοράς και μετά την πτώση κατά 0,5% τον Ιούλιο.

Διαφήμιση