Αυξημένες πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς των Μνημονίων βλέπει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινκ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο εξαρτάται από το status του ESM, ενώ πολιτικά η τοποθέτησή του είναι ένα βήμα πίσω από της Κομισιόν, όπως διατυπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον εκπρόσωπό της, Μαργαρίτη Σχοινά.
Σε του στην εσθονική εφημερίδα Äripäev ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο τρίτο πρόγραμμα, λέγοντας ότι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δημοσιονομικές εξελίξεις.
«Από ένα έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ που είχε όταν επλήγη από την κρίση, πέρυσι είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα μειώθηκε 25%, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις μειώθηκαν. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία, στη φορολογία στην αγορά εργασίας και τις αγορές προϊόντων»,
Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν για να καταλήξει:
«Έχουμε ακόμη 11 μήνες του προγράμματος του ΕΜΣ και, αν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν, έχουν καλές πιθανότητες να βγουν το επόμενο έτος».
Ελάφρυνση-βιωσιμότητα
Όσον αφορά την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ο επικεφαλής του ΕΣΜ σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να εξετασθεί είναι μία πρόσθετη επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής των δανείων. Ο ελληνικός προϋπολογισμός, ανέφερε, εξοικονομεί περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως από τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει ήδη για το ελληνικό χρέος.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας του ΕΜΣ και επειδή θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από τα προβλήματα χρέους της, παρά το υψηλό επίπεδο του χρέους».
Επιπλέον, πρόσθεσε, «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, αν είναι αναγκαία, στο τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο. Κανείς δεν αναμένει ονομαστικά “κουρέματα”, αλλά αυτό που πιθανόν να εξετασθεί είναι η περαιτέρω επιμήκυνση των περιόδων με χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους».