Η Kaspersky θύμα (;) της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας

Η Kaspersky θύμα (;) της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας

Εντονη αντιπαράθεση σε κυβερνητικό, πολιτικό επίπεδο και και στις αγορές έχει προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και της Γερουσίας να απαγορεύσουν τη χρήση προϊόντων της ρωσικής εταιρίας κυβερνοασφάλειας, Kaspersky Lab, σε κυβερνητικά και κρατικά δίκτυα, στη βάση της αποδοχής από την εταιρίας της πολιτικής της κυβέρνησης της Ρωσίας για παροχή πρόσβασης στα αρχεία της και ενδεχομένως αρχεία και στοιχεία πελατών της. Η Kaspersky δεν χτυπήθηκε όμως από τις αμερικανικές αρχές, αλλά και από τις ρωσικές, καθώς νωρίτερα φέτος ο CTO της εταιρίας και άλλοι συνελήφθησαν στη Μόσχα για κατασκοπεία υπέρ της Ουάσιγκτον.

Διαφήμιση

Με τις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας να επιδεινώνονται διαρκώς και το hacking έχει αποδειχθεί καίριο όπλο στην αντιπαράθεση, οι ΗΠΑ μπαίνουν πλέον σε διαδικασία πρόληψης, τακτική που μπορεί να έχει σοβαρές εμπορικές επιπλοκές και για αμερικανικές εταιρίες διεθνώς, ιδιαίτερα μετά τη διαρροή επικίνδυνων εργαλείων hacking από τη CIA και την NSA

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Κατηγορίες για προδοσία σε στέλεχος της Kaspersky και δυο πράκτορες της FSB/strong>

Διαβάστε  Πολεμο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και εμπλοκή των ΗΠΑ φοβάται ο Μπέρνι Σάντερς

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας η Kaspersky παρέχει στη ρωσική κυβέρνηση αρχεία και πληροφορίες χρηστών μετά την εγκατάσταση του λογισμικού στους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές τους, υποστηρίζοντας ότι το πράττει μέσω των ενισχυμένων προνομίων που ζητά και αποκτά το λογισμικό της κατά την εγκατάσταση. Η Kaspersky, από την πλευρά της δεν αμφισβητεί τις ενέργειες του λογισμικού της στις συσκευές των χρηστών, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν δίδεται πρόσβαση σε τρίτους.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Διαβάστε επίσης: Λογισμικό της NSA πίσω από την τελευταία επίθεση με ransomware

Η Kaspersky Lab έχει προσφερθεί να αφήσει τις ΗΠΑ να επιθεωρήσουν τον πηγαίο κώδικα (source code), αλλά οποιαδήποτε τέτοια επιθεώρηση θα μπορούσε να αποτύχει να αναγνωρίσει τρύπες (backdoors) και ο πηγαίος κώδικας θα μπορούσε να αλλάξει εκ των υστέρων και αναδρομικά. Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει τα προϊόντα της Kaspersky τοποθετώντας τα σε ένα “Honey Server” και παρακολουθώντας εάν θα προκύψει κάποια κακόβουλη δραστηριότητα. Ακόμα κι έτσι δεν απαντάται το καίριο ερώτημα, τι συμβαίνει εάν η ρωσική κυβέρνηση όντος χρησιμοποιεί την Kaspersky και επιφυλάσσεται να τη χρησιμοποιήσει σε κάποια μεγάλη επίθεση, αφού έχει καταφέρει να εγκαταστήσει κατάσκοπο στη ραχοκοκαλιά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Η φήμη και μόνο συμμετοχής της Kaspersky σε επιχειρήσεις κυβερνητικής κατασκοπίας θα αποδυναμώσει καίρια την Kaspersky, η οποία πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις περίπου 600 εκατ. δολαρίων.

Διαφήμιση