Επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στους Κούρδους του Ιράκ, ενόψει δημοψηφίσματος

Επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στους Κούρδους του Ιράκ, ενόψει δημοψηφίσματος

Να στείλει μηνύματα στους Κούρδους του Ιράκ αλλά και της Συρίας μέσω επίδειξης δύναμης και αποφασιστικότητας επιχειρεί η Άγκυρα, πραγματοποιώντας άσκηση στα σύνορα με το Ιράν, μερικές ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχουν προκηρύξει.

Οι αντιδράσεις για το επικείμενο Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο Βόρειο Ιράκ εντείνονται με την κυβέρνηση της Βαγδάτης να ζητά αναβολή και να αντιπροτείνει διαπραγματεύσεις, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ που βασίζονται στους Κούρδους μαχητές για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στηρίζουν άλλοτε σιωπηρά και άλλοτε πιο έντονα την προοπτική αυτονομίας.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Προσφάτως υπέρ του σχηματισμού αυτόνομου κουρδικού κράτους τάχθηκε και ο ακροδεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αντιδρούν Τουρκία, Ιράν και Συρία-του Μπασάρ αλ Άσαντ.΄Η Τουρκία φοβάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εντείνει τις συγκρούσεις με το PKK και θα αποσταθεροποιήσει τα σύνορά της.

Ο τουρκικός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «παράλληλα με την άσκηση αυτή, συνεχίζονται οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη μεθοριακή περιοχή».

Διαβάστε  Η Τουρκία απελαύνει τον πρέσβη του Ισραήλ

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έως 100 στρατιωτικά οχήματα, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης, να έχουν αναπτυχθεί νωρίς το πρωί στα ιρακινά σύνορα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι αντιτίθεται στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, το οποίο προγραμματίζεται για τις 25 Σεπτεμβρίου και προειδοποιεί ότι η διενέργειά του «θα έχει ένα τίμημα».

Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα