Διπλωματική εμπλοκή Αιγύπτου-Γαλλίας για σιτηρά με… παπαρουνόσπορο

Διπλωματική εμπλοκή Αιγύπτου-Γαλλίας για σιτηρά με… παπαρουνόσπορο

Μίνι διπλωματική και εμπορική κρίση στις σχέσεις Αιγύπτου έχει προκληθεί από τον εντοπισμό παπαρουνόσπορου σε δυο φορτία σιτηρών που εισάγει η Αίγυπτος από τη Γαλλία, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι ο σπόρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ναρκωτικών, ενώ η γαλλική πρεσβεία και η εταιρία που το εξάγει επισημαίνουν ότι πρόκειται για άκακο υλικό που συνηθίζεται.

Οι σπόροι παπαρούνας που βρέθηκαν σε δύο φορτία εισαγόμενου σίτου έχουν χαρακτηριστεί “όχι πολύ επικίνδυνοι”, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Abdel Moneim Al-Banna, ωστόσο ο χειρισμός της υπόθεσης εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στις διεθνείς αγορές.

Ο Αλ-Μπάννα είπε ότι τα φορτία από τη Γαλλία και τη Ρουμανία θα ελεγχθούν εξονυχιστικά πριν ληφθεί απόφαση την επιστροφή τους ή όχι.

Διαφήμιση

Οι αγορές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες, με τους traders να επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε απόρριψη φορτίου θα μπορούσε να τους οδηγήσει να μποϋκοτάρουν τις τεράστιες προσφορές του κράτους, διαμαρτυρόμενοι για το τι περιγράφουν ως υπερβολικά μέτρα επιθεώρησης που έχουν κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα όλο και περισσότερο επικίνδυνη.

Σε μια παρόμοια σειρά εμπορικών συναλλαγών πέρυσι, η Αίγυπτος απαγόρευσε προσωρινά οποιοδήποτε ίχνους ερυσίβης, ενός κοινού σιταριού, σε φορτία. Η κίνηση αυτή διέκοψε το εμπόριο σιτηρών της χώρας με δισεκατομμύρια δολάρια, αφού οι προμηθευτές ανέφεραν ότι το επίπεδο μηδενικής ανοχής ήταν αδύνατο να εγγυηθεί.