Δεν βλέπει Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη βόμβα στο μετρό του Λονδίνου

Δεν βλέπει Ισλαμικό Κράτος πίσω από τη βόμβα στο μετρό του Λονδίνου

Απορρίπτουν, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι βρετανικές αρχές την ανάληψη ευθύνης της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλη τζιχαντιστική οργάνωση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, ή έστω να δείχνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Το Ισλαμικό Κράτος αν και έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση δηλώνοντας ότι ο δράστης είναι μαχητής του, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από έως στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρχές. Την κατάσταση περιέπλεξαν και δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ που ισχυρίζονταν ότι η Σκότλαντ Γιάρντ γνώριζε εκ των προτέρων τους δράστες.

Διαβάστε  Η Τουρκία "πουλάει εκδούλευση" στην ΕΕ με τη σύλληψη στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε δύο άνδρες μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 άνθρωποι, την περασμένη Παρασκευή. Μετά την επίθεση αυτή, το Amaq, το προπαγανδιστικό όργανο του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε ότι οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη.

Διαφήμιση

Σήμερα ωστόσο, πέντε αμερικανικές και βρετανικές κυβερνητικές πηγές είπαν ότι είναι πιθανό η επίθεση αυτή να είναι «εμπνευσμένη» από το Ισλαμικό Κράτος, από το ευρύ δίκτυο προπαγανδιστικού υλικού και οδηγιών που έχει αναρτήσει η οργάνωση στο διαδίκτυο. Δεν έχουν βρεθεί όμως αποδείξεις για κάποια άμεση διασύνδεση της επίθεσης με το ΙΚ ή με κάποια άλλη εξτρεμιστική οργάνωση.
Η βρετανική αστυνομία ανακρίνει έναν 18χρονο που συνελήφθη στο λιμάνι του Ντόβερ το Σάββατο και έναν άλλο ύποπτο, έναν άνδρα 21 ετών που συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στο προάστιο Χούνσλοου του δυτικού Λονδίνου. Έγινε επίσης μια έρευνα σε μια ιδιοκτησία στο Σάνμπερι-ον-Τέιμς, μια κωμόπολη έξω από το Λονδίνο.

Διαβάστε  Άγρια σφαγή αμάχων στο Μάλι από τζιχαντιστές

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το σπίτι στο Σάνμπερι-ον-Τέιμς ανήκει σε ένα ζευγάρι που είχε φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και ανήλικων προσφύγων. Ένας τοπικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι ο 18χρονος είναι Ιρακινός και ότι έφτασε στη Βρετανία πριν από τρία χρόνια.
Πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν εξάλλου ότι ο 21χρονος είναι Σύρος και ζει στη Βρετανία εδώ και αρκετά χρόνια.
Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ δήλωσε την Κυριακή ότι οι δύο συλλήψεις αποδεικνύουν ότι η επίθεση δεν ήταν έργο κάποιου «μοναχικού λύκου» αλλά ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί εμπλοκής του Ισλαμικού Κράτους στην υπόθεση.

Διαβάστε  Σε συμπληγάδες η Μέι, παράταση ρίχνει στο τραπέζι ο Κουρτς

Διαφήμιση