Ο Ερντογάν πάει ΟΗΕ για να παίξει το χαρτί του κουρδικού

Ο Ερντογάν πάει ΟΗΕ για να παίξει το χαρτί του κουρδικού

Κέντρο γεωπολιτικών εξελίξεων θα είναι αυτή την εβδομάδα η Νέα Υόρκη, λόγω της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και ενώ καυτά μέτωπα παράγουν εντάσεις στην Ευρασιατική σκακιέρα. Από την κρίση στη Συρία, το Κουρδικό έως τη Βόρειο Κορέα και την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά και την προοπτική αναδόμησης της Ευρωζώης, τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στο προσκήνιο και στο περιθώριο των εργασιών, της ετήσιας γ.σ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ εντός της εβδομάδας και θα συζητήσει το δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διεξαγάγει το βόρειο Ιράκ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα και η Βαγδάτη έχουν την ίδια γνώμη για το δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι θα διαιρέσει το Ιράκ.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του – αυτόνομου εντός Ιράκ – Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί είπε ότι η ψηφοφορία δεν πρόκειται να αναβληθεί, παρά τα αιτήματα περί του αντιθέτου και τις ανησυχίες των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων της Δύσης.

Διαφήμιση

Η Τουρκία κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με συγκέντρωση Κούρδων στην Κολωνία, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, σε μία ακόμη εστία έντασης στις σχέσεις Βερολίνου- Άγκυρας.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι το Σάββατο περίπου 3.000 υποστηρικτές των Κούρδων διαδήλωσαν στην Κολωνία κρατώντας πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης του έγκλειστου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε πραγματοποιηθεί την 3η Σεπτεμβρίου, όπου 25.000 υποστηρικτές των Κούρδων διαδήλωσαν στην Κολωνία εναντίον του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν αφίσες του φυλακισμένου ηγέτη του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο Ε.Ε. και ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία κατηγορεί τη Γερμανία ότι δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις όποιες δραστηριότητες του PKK.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει χρησιμοποιώντας από τη μια το Κουρδικό και από την άλλη την ένταση με την ΕΕ και τη Γερμανία καθώς και την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία να ανακτήσει το status της ισχυρής χώρας στο διεθνές σκηνικό. Το περιθώριο αυτό πάντως δε φαίνεται να υπάρχει κρίνοντας πάντως από τη στάση των ΗΠΑ και της Ευρώπης και με τη Ρωσία να παραμένει αμέτοχη.