Το σκληρό χαρτί των οικονομικών αντιποίνων προειδοποιεί την Άγκυρα ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει η Άγκελα Μέρκελ ως μοχλό πίεσης για την απελευθέρωση των Γερμανών πολιτών που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία λόγω του πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογάν και της προσπάθειάς του να πειθαναγκάσει τους Ευρωπαίους να δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις και το νέο τρόπο διοίκησης που εισάγει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η Γερμανία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να περιορίσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την Τουρκία ώστε να πιέσει την Άγκυρα να απελευθερώσει τους Γερμανούς πολίτες που έχουν προφυλακιστεί για πολιτικούς λόγους, διαμήνυσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία γερμανικές εταιρίες πραγματοποιούν τζίρο που προσεγγίζει τα 70 δισ. στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων η Allianz, η BASF και η Mercedes-Benz, εταιρίες που πλήττονται άμεσα και καίρια από τις τεταμένες διακρατικές σχέσεις.
Πριν από λίγο καιρό δημοσιοποιήθηκε ότι η Άγκυρα έχει θέσει κορυφαίες γερμανικές εταιρίες υπό παρακολούθηση για χρηματοδότηση τρομοκρατών, εννοώντας σχέσεις με μέλη που σχετίζονται με την οργάνωση του αυτοεξόριστου Φετουλάχ Γκιουλέν, κίνηση που χαρακτηρίζεται το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση μιας οικονομικής σύρραξης μεταξύ των δυο χωρών.
Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, τον Ιούλιο του 2016 και την καταστολή των αντιπάλων του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Το Βερολίνο και οι εταίροι του στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν ότι η καταστολή υπονομεύει τη δημοκρατία.
Οι δύο χώρες έχουν επίσης συγκρουστεί με αφορμή την άρνηση του Βερολίνου να εκδώσει στην Τουρκία πρόσωπα που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
«Θα πρέπει να περιορίσουμε περαιτέρω την κοινή οικονομική συνεργασία μας με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε τα σχέδια μας», είπε η κ. Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα πώς θα επιτύχει την απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.
Στις αρχές του μήνα, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσε ότι θα μιλήσει με τους ηγέτες των άλλων χωρών – μελών ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει παγώσει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, έχει αποσύρει δυο μοίρες νατοϊκών αεροσκαφών από τη βάση του Ιντσιρλίκ και μπλόκαρε τη διεξαγωγή Συνόδου του NATO στην Κωνσταντινούπολη.
[infogram id=”dd13c4af-34c7-4a3d-9a3f-61e2930d2b29″ prefix=”LA1″ format=”interactive” title=”Turkey Trade”]