Να θολώσει τα νερά και να καλύψει τη διάσταση απόψεων που έχει δημιουργηθεί εντός της ΕΚΤ καθώς μεταξύ του SSM και του ΔΝΤ για τη διενέργεια νέας ανάλυσης ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, προσπάθησε ο Μπενουά Κερέ, προδίδοντας όμως σύγχυση και αμηχανία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup ο Κερέ απέφυγε να κάνει τη ρήξη με το ΔΝΤ, αφήνοντας το θέμα να σύρεται.
Αν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ξεκίνησε δυναμικά ξεκαθαρίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το εκτελεστικό και εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ και τον SSM και περιορίζοντας το ρόλο του ΔΝΤ, δεν κατάφερε να πείσει για τη συνοχή της ΕΚΤ και του SSM απέναντι στο ζήτημα που θέτει το Ταμείο.
Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες απειλή για τη σταθερότητα της χώρας
Το ΔΝΤ ζητά τη διενέργεια νέου ελέγχου ποιότητας πριν τη λήξη του προγράμματος ώστε -αν απαιτηθεί- να χρησιμοποιηθούν τα ήδη εγκεκριμένα κεφάλαια του ESM για νέα ανακεφαλαιοποίηση ώστε να αποφευχθεί ακριβότερος δανεισμός.
Διαβάστε επίσης: Και η Κομισιόν σπρώχνει το ΔΝΤ εκτός Ελλάδας λόγω τραπεζών
Ο Μπενουά Κερέ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει ανάγκη για τη διενέργεια πρόσθετου AQR, όπως ζητά το ΔΝΤ, πριν τη λήξη του προγράμματος, διευκρινίζοντας όμως ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.
Παρά τη διαφωνία το ΔΝΤ έχει θέσει ικανό ορίζοντα, ζητώντας τη διενέργεια του μέχρι το τέλος του προγράμματος, γεγονός που δίνει τον απαραίτητο χώρο τόσο στις ελληνικές τράπεζες όσο και στον SSM και την ΕΚΤ αλλά και στο Eurogroup για να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση απέναντι στις απαιτήσεις του Ταμείου, αποφεύγοντας μια σύγκρουση και ενδεχόμενη αποχώρηση.
Διαβάστε επίσης: Ο Στουρνάρας στηρίζει κυβέρνηση, ζητά αποχώρηση του ΔΝΤ
Μόνο ένας θεσμός μπορεί να απαντήσει στο θέμα της ανάγκης για έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (AQR) και αυτός είναι ο επόπτης, o SSM
ξεκαθάρισε ο Μπενουά Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση για τις πιέσεις που ασκεί στο θέμα το ΔΝΤ.
Δεν βλέπουμε ανάγκη για AQR
αντιτείνοντας τα επικείμενα stress tests και την αυξημένη εγρήγορση των εποπτικών αρχών απέναντι στις ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το stress test και θα δούμε πώς χωρά στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και πώς θα είναι διαθέσιμο έγκαιρα πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών, προσέθεσε, σίγουρα όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεραιοτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).
«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM».
Από τις παραπάνω δηλώσεις είναι σαφές ότι η ΕΚΤ αναζητά φόρμουλα για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ χωρίς να αναστατώσει τις ελληνικές τράπεζες και να προκαλέσει ανησυχία. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά δήλωσε
“Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται”
ενώ έκανε ένα βήμα ακόμη λέγοντας:
είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες.
Αν και κατέληξε ότι στο τέλος αποφασίζει ο SSM, η πορεία της σκέψης του καθιστά σαφές ότι η ΕΚΤ θα προτιμούσε μια ενδιάμεση λύση, ωστόσο δεν είναι έτοιμη να πετάξει εκτός το ΔΝΤ.
Το μέλος της ΕΚΤ επέλεξε να αναδείξει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις ελληνικές τράπεζες, κάνοντας λόγο για σημαντική βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφερόμενος παράλληλα και στη μείωση του ορίου του ELA κατά 5 δισ.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι καταθέσεις άρχισαν εσχάτως να ανακάμπτουν αλλά υπάρχει πολύς χώρος για πρόοδο καθώς σήμερα είναι περίπου 35 δισ. ευρώ λιγότερες απ’ ό,τι το 2015.
Χρειαζόμαστε γρήγορες και έγκαιρες αξιολογήσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά, τόνισε ο Μπ. Κερέ.
Όπως είπε, στο πλαίσιο της αξιολόγησης πρέπει να γίνει σημαντική πρόοδος, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να μην καθυστερήσουν αλλά και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.