Ο Γιοχάνες Χαν ανοίγει την πόρτα της ΕΕ στη Σερβία, προαπαιτούμενα Κόσοβο και Δικαιοσύνη

Ο Γιοχάνες Χαν ανοίγει την πόρτα της ΕΕ στη Σερβία, προαπαιτούμενα Κόσοβο και Δικαιοσύνη

Το πλαίσιο και τα προαπαιτούμενα για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκιαγράφησε ο επίτροπος διεύρυνσης της Κομισιόν, Γιοχάνες Χαν, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στην επίλυση του ζητήματος με το Κόσοβο, ως τα μείζονα ζητήματα και βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Σερβίας έτσι ώστε να εξελιχθεί απρόσκοπτα η διαδικασία εισδοχής.

Διαφήμιση

Στην τρίτη επίσκεψή του στα τρία χρόνια που είναι επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιοχάνες Χαν επισήμανε τη γεωστρατηγική σημασία της Σερβίας για την ΕΕ και επαναβεβαίωση το δόγμα που διατύπωσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ανοίγοντας την πόρτα για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με προοπτική το ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2025.

Διαβάστε  "Πάγος" Ζάεφ στον Χαν, για λύση εντός 15μερου, φτιάχνει διεθνές λόμπι για την ένταξη της πΓΔΜ σε NATO-ΕΕ

Η αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Βαλκανίων έρχεται σε μια περίοδο που η ΕΕ προσπαθεί ακόμα να απορροφήσει το σοκ της ένταξης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν δημιουργήσει έναν ιδιαίτερα επιθετικό και αντιδραστικό πόλο στο πλαίσιο της Ένωσης δημιουργώντας προβλήματα και αμφισβητώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υποσκάπτοντας την αλληλεγγύη.

Ο Γιοχάνες Χαν έσπευσε να επισημάνει ότι το χρονικό διάστημα δυναμικό και όχι στατικό και ότι μπορεί να αλλάξει, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες που είχαν παγώσει, σηματοδοτώντας αλλαγή πολιτικής και στρατηγικού δόγματος.

Ο επίτροπος διεύρυνσης εστίασε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης στη Σερβία και στην ανεξαρτησία του Τύπου, ενώ εξήρε την οικονομική πρόοδο της χώρας. Όπως δήλωσε 10 από τα 25 κεφάλαια των ενταξιακών έχουν ήδη ανοίξει, τρια εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί και προσδοκά να ανοίξουν όλα μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες.

Διαβάστε  Χαν και Μογκερίνι πάνε Σκόπια, ενώ ο Ζάεφ ζητάει στήριξη

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην υπόθεση αναγνώρισης του Κοσόβου και εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της νεοσυσταθείσας χώρας με τη Σερβία, η οποία ακόμα δεν το αναγνωρίζει και το θεωρεί έδαφός της. Η ΕΕ, δια στόματος Γιοχάνες Χαν, υιοθέτησε την πολιτική του NATO στην περιοχή ζητώντας επίλυση του προβλήματος πριν την πρόοδο στο τελευταίο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν και υποστήριξε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στον τρόπο επίλυσης του θέματος. Ο επίτρπος Διεύρυνσης ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν θέλει να βρεθεί ανοιχτό το θέμα αυτό στην αυλή της.

Διαβάστε  Άμυνες απέναντι σε Ρωσία-Τουρκία στήνει ο Τσίπρας στην τετραμερή στο Βουκουρέστι

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.