Μέρκελ: Μεταρρυθμίσεις με Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Μέρκελ: Μεταρρυθμίσεις με Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, σήμερα Παρασκευή. Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος άνοιξε και το ζήτημα της χρήσης του ΕΝΤ ως χρηματοδοτικού μηχανισμού για τις χώρες που υλοποιούν μεταρρυθμιστικά προγράμματα.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκελα Μέρκελ υιοθετεί την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αναβάθμιση του ESM σε ΕΝΤ, με στόχο την ανάληψη του ελέγχου χωρών που διέρχονται κρίση ή κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή γενναίων μεταρρυθμίσεων. Η καγκελάριος της Γερμανίας παίζοντας το χαρτί της χρηματοδοτικής στήριξης επιδιώκει να “χρυσώσει το χάπι” καθώς η προσδοκία άντλησης κεφαλαίων κατευνάζει τις αντιδράσεις.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας βάζει τη Μέρκελ να πιέσει τον Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας, λογοδοσίας και λήψης αποφάσεων του ΕΝΤ, καθώς αν διατηρηθεί το πλειοψηφικό μοντέλου του ESM τότε υποσκάπτεται η δημοκρατία στην ΕΕ, υποσκελίζεται και υποβαθμίζεται η Κομισιόν και η διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων για χώρες και οικονομίες μεταφέρεται σε παραθεσμικό όργανο το οποίο λογοδοτεί σε ένα άτυπο όργανο, το Eurogroup.

Διαφήμιση

Το θέμα είναι στο επίκεντρο στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, το οποίο υπό τη μορφή που το εισηγείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται σε αντίθεση με τη Γαλλική πρόταση που ενστερνίζεται και η Κομισιόν, για τη δημιουργία υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και υπαγωγή σε αυτόν του Eurogroup και του ESM καθώς και μεγακλυτερη λογοδοσία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε  Παρασκηνιακό new deal ΗΠΑ και ΕΕ με τον Ερντογάν

Η Άγκελα Μέκρκελ αντέτεινε σε αυτό ότι σε απαιτούνται πιο σύντομες και αποτελεσματικές διαδικασίες σε περιόδους κρίσης, μοντέλο που σε διάφορες εκφάνσεις υιοθετήθηκε στην Ελλάδα, την Πορρτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία.

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε ευρωπαϊκό φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές προάγοντας το σενάριο της οικονομικής στήριξης χωρών μέσα από το ΕΝΤ, προωθώντας κατ ουσία την απώλεια πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας ως αντίτιμο για την αλληλεγγύη σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Διαβάστε  Ο Ντράγκι αδειάζει τον ESM, ζητά άλλο εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.