Ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, σήμερα Παρασκευή. Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος άνοιξε και το ζήτημα της χρήσης του ΕΝΤ ως χρηματοδοτικού μηχανισμού για τις χώρες που υλοποιούν μεταρρυθμιστικά προγράμματα.
Με τον τρόπο αυτό η Άγκελα Μέρκελ υιοθετεί την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αναβάθμιση του ESM σε ΕΝΤ, με στόχο την ανάληψη του ελέγχου χωρών που διέρχονται κρίση ή κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή γενναίων μεταρρυθμίσεων. Η καγκελάριος της Γερμανίας παίζοντας το χαρτί της χρηματοδοτικής στήριξης επιδιώκει να “χρυσώσει το χάπι” καθώς η προσδοκία άντλησης κεφαλαίων κατευνάζει τις αντιδράσεις.
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας, λογοδοσίας και λήψης αποφάσεων του ΕΝΤ, καθώς αν διατηρηθεί το πλειοψηφικό μοντέλου του ESM τότε υποσκάπτεται η δημοκρατία στην ΕΕ, υποσκελίζεται και υποβαθμίζεται η Κομισιόν και η διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων για χώρες και οικονομίες μεταφέρεται σε παραθεσμικό όργανο το οποίο λογοδοτεί σε ένα άτυπο όργανο, το Eurogroup.
Το θέμα είναι στο επίκεντρο στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, το οποίο υπό τη μορφή που το εισηγείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται σε αντίθεση με τη Γαλλική πρόταση που ενστερνίζεται και η Κομισιόν, για τη δημιουργία υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και υπαγωγή σε αυτόν του Eurogroup και του ESM καθώς και μεγακλυτερη λογοδοσία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Άγκελα Μέκρκελ αντέτεινε σε αυτό ότι σε απαιτούνται πιο σύντομες και αποτελεσματικές διαδικασίες σε περιόδους κρίσης, μοντέλο που σε διάφορες εκφάνσεις υιοθετήθηκε στην Ελλάδα, την Πορρτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία.
Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε ευρωπαϊκό φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές προάγοντας το σενάριο της οικονομικής στήριξης χωρών μέσα από το ΕΝΤ, προωθώντας κατ ουσία την απώλεια πολιτικής και οικονομικής αυτονομίας ως αντίτιμο για την αλληλεγγύη σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση.