Η Τουρκία αλλάζει ρητορική προς την ΕΕ αλλά όχι στάση

Η Τουρκία αλλάζει ρητορική προς την ΕΕ αλλά όχι στάση

Κινήσεις στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της ρητορικής αντιπαράθεσης με την ΕΕ φαίνεται να κάνει η Τουρκία, παίζοντας παράλληλα blame game με τις Βρυξέλλες.

Για πρώτη φορά Τούρκος αξιωματούχος, εν προκειμένω ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, επιμένει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Reuters.

Ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να συγκληθεί μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της Τουρκίας για τη βελτίωση των σχέσεων.

Διαφήμιση

«Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της να αποτελέσει πλήρες μέλος της Ένωσης: Είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να βρούμε λύσεις να προχωρήσουμε μπροστά»

δήλωσε, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ανοιχτό και επί τάπητος το θέμα. Ενώ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί και το τεχνικό ζήτημα της έλλειψης ομοφωνίας για την πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι:

Διαβάστε  Η Τουρκία ζητά Ευρωπαϊκή παρέμβαση, για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων

Για να τερματιστούν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στο μπλοκ θα χρειαστεί η ομόφωνη στάση των κρατών-μελών, η οποία δεν υφίσταται, αν και η στήριξη της πλειοψηφίας αρκεί για την αναστολή τους.

Η ρητορική που υιοθέτησε ο κ. Τσελίκ είναι αισθητά διαφοροποιημένη από τις έως τώρα παρεμβάσεις Τούρκω αξιωματούχων, σε επίπεδο ύφους και τόνων, χωρίς ωστόσο να προσφέρει ενδείξεις βελτίωσης της στάσης και θέσης. Διπλωματικά επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι η Άγκυρα επιθυμεί να διαπραγματευτεί χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τη θέση της.

Διαβάστε  Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη σύγκρουση Τσίπρα-Ερντογάν

Αν και η στάση αυτή δεν είναι αποδεκτή από την ΕΕ, αποτελεί ωστόσο μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης ώστε να μην παγιωθεί μια απόσταση που θα οδηγούσε σε ομοφωνία για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσελίκ δήλωσε ιδιαίτερα έκπληκτος από την τοποθέτηση Γιούνκερ και αναρωτήθηκε τι έχει κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη βελτίωση των σχέσεων.
«Μας προκάλεσε έκπληξη ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

«Είμαστε όντως απογοητευμένοι από τη Μέρκελ και κάποιους άλλους στην Ε.Ε.: σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία μας μείναμε μόνοι μας από τους φίλους και τους σύμμαχους μας»

επισήμανε, ενώ σε ερώτηση αν η Τουρκία αισθάνεται προδομένη, απάντησε: «Ναι».

Διαβάστε  Παρασκηνιακό new deal ΗΠΑ και ΕΕ με τον Ερντογάν

Η Άγκυρα αισθάνεται προδομένη από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δηλώσει ότι πρέπει να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στο μπλοκ, ωστόσο η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει ότι τελικά θα ενταχθεί στην Ένωση, τόνισε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Διαφήμιση