Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν 5 δισ. σε ELA-EKT τον Αύγουστο

Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν 5 δισ. σε ELA-EKT τον Αύγουστο

Σε τροχιά απεξάρτησης από τον ακριβό έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Αύγουστο και τα οποία επιβεβαιώνουν την πρόσφατη απόφαση περιορισμού του ανώτατου ορίου από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών υποχώρησε στα 45,2 δισ.ευρώ από 50,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

Διαβάστε  Η Μέρκελ θέλει να δώσει το οπλοστάσιο της ΕΚΤ στον ESM

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μείωση του ELA στα 30,8 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου από 34,6 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν, αλλά και την μείωση της ρευστότητας από την ΕΚΤ στα 14,4 δισ. ευρώ από 15,8 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν νέες καταθέσεις και τη διατραπεζική αγορά για την κάλυψη των κεφαλαίων που επιστρέφουν στον ELA, θέλοντας να περιορίσουν το κόστος κεφαλαίου και να βελτιώσουν τους δείκτες αποδοτικότητας.

Διαβάστε  Αδύναμος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, υπό πίεση η ΕΚΤ

Ωστόσο η ταυτόχρονη μείωση του ELA και οι διαγραφές δανείων οδηγούν σε περιορισμό των συσσωρευμένων προβλέψεων και πλήττουν τα ίδια κεφάλαια και τους δείκτες ποιότητας ενεργητικού και ρευστότητας.