Τρομοκρατική επίθεση η έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου, 22 τραυματίες

Τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζεται πλέον και επισήμως η έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στο μετρό του Λονδίνου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22 ανθρώπων.

Η κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας και των σωστικών συνεργείων καθώς ασθενοφόρα ήταν άμεση και μεγάλη, καθώς για αρκετή ώρα δεν υπήρχε σαφή εικόνα της κατάστασης και οι τραυματίες αυξάνονταν λόγω του πανικού που επικράτησε κατά τη διαδικασία εκκένωσης.

Επισήμως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού και πλέον επιλαμβάνονται του περιστατικού ως τρομοκρατική επίθεση. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βόμβα είχε και ωρολογιακό μηχανισμό αλλά ήταν μικρής ισχύος.

Διαφήμιση

Αυτά τα στοιχεία προβληματίζουν τις αρχές καθώς η μικρή ισχύς και ο ωρολογιακός μηχανισμός παραπέμπουν σε πυρήνα που δοκιμάζει όπλα και τακτικές αναζητώντας ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, γεγονός που διαφοροποιείται από τη στρατηγική των “μοναχικών λύκων”.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για υπόπτους, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται υπό την εποπτεία της αντιτρομοκρατικής και με τη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ που επικαλείται το BBC δεν αποκλείουν η επίθεση να αποτελεί συνέχεια των video που δημοσίευσε το Ισλαμικό Κράτος καλώντας σε μαζικές επιθέσεις υποστηρικτών του σε δημόσιες υποδομές και τρένα. Από την άλλη πλευρά η MI-5 επιμένει στο σενάριο των ανεξάρτητων ατόμων ή μικρών πυρήνων χωρίς ουσιαστικά συνεκτικά στοιχεία με τον ISIS.

Μια φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει στα social media από τον χώρο της έκρηξης δείχνει περιορισμένες βλάβες στο βαγόνι από ενδεχόμενο εκρηκτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με το BBC άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την προσπάθεια διαφυγής από τη επίκεντρο της έκρηξης είτε επειδή έπεσαν, είτε επειδή ποδοπατήθηκαν από άλλους.

Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη, περισσότερα σε λίγο εδώ

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της για την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί εντός συρμού του μετρό στο Λονδίνο, η Μητροπολιτική Αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας αναφέρει:

«Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ερευνούν περιστατικό το οποίο συνέβη στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου το πρωί. Η αστυνομία κλήθηκε στις 8.20 το πρωί (σ.σ. 10.20 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου στον σταθμό Parsons Green του υπογείου σιδηροδρόμου μετά από αναφορές για φωτιά σε συρμό. Ο βοηθός αναπληρωτής Επίτροπος Νιλ Μπάζου, ανώτερος εθνικός συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής, κήρυξε το περιστατικό “τρομοκρατική ενέργεια”.

»Άνδρες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της Βρετανικής Αστυνομίας των Μεταφορών βρέθηκαν άμεσα στο σημείο, μαζί με συναδέλφους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λονδίνου και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Λονδίνου. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι υπάρχει αριθμός ανθρώπων οι οποίοι έχουν τραυματιστεί. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την πηγή της φωτιάς, κάτι το οποίο αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η περιοχή του σταθμού παραμένει αποκλεισμένη με προστατευτικές ταινίες και συμβουλεύουμε τους πολίτες να αποφεύγουν το σημείο».