Την ξεκάθαρη συμφωνία του για τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ελληνα ομόλογό του στην Κέρκυρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να τάσσεται μεν υπέρ θέτοντας όμως διλήμματα πολιτικής για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διατύπωση θέσεις μετά την κατάθεση των προτάσεων του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και αποτελούν στήριξη στις γαλλικές θέσεις τις οποίες είχε ήδη υιοθετήσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο Αλέξης Τσίπρας αν και συμφώνησε στην κατεύθυνση της συζήτησης για αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΕ τάχθηκε κατά ενός υπουργού Οικονομικών της ζώνης του ευρώ με καθήκοντα παιδονόμου, ζητώντας πιο ουσιαστικό ρόλο και εργαλεία που θα αμβλύνουν ανισορροπίες και θα επιλύουν προβλήματα.
Ο κ. Τζεντιλόνι επισήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες Βορρά-Νότου, τονίζοντας πως η συνεργασία Ιταλίας-Ελλάδας ενισχύει τον Νότο. Είμαστε κατεξοχήν μεσογειακές χώρες και προσπαθούμε και οι δύο για σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και καλύτερη συνεργασία σε επίπεδο οικονομικό και τραπεζικό στην Ευρωζώνη, τονίζοντας όμως ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι μόνο ένα πλαίσιο οικονομικών δεδομένων, αλλά πρέπει να αφορά και τους πολίτες.
«Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία [στην Ευρωζώνη], να μην είναι μια πορεία αποκλεισμών αλλά συνεργασίας» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η βελτιωμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης πρέπει να αφορά βελτιωμένες πολιτικές, όχι μόνο κοινό ΥΠΟΙΚ. Θα ήθελα μια Ευρώπη υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες της. Χρειαζόμαστε απασχόληση, ανάπτυξη, καινοτομία»
κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις Τσίπρα
Την ανάγκη οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου να πρωταγωνιστήσουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον διάλογο αυτόν καλούμαστε να τοποθετηθούμε βάζοντας και την οπτική των λαών του Νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν. «Παίρνουμε θέση στις προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε.
Σχετικά με το όραμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αναγέννηση της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «σε πολλά σημεία συμφωνούμε» και πρόσθεσε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, με τις οποίες θα παρέμβουν στη σχετική συζήτηση.