Το Ισραήλ στηρίζει ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος

Το Ισραήλ στηρίζει ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος

Δημόσια παρέμβαση στην πιο ασταθή και επικίνδυνη περιοχή του πλανήτη κάνει το Ισραήλ, αναγνωρίζοντας απριόρι ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και ενώ οι εξελίξεις δρομολογούνται παρασκηνιακά.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την πλήρη στήριξη του Ισραήλ στη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που διοργανώνεται στο Βόρειο Ιράκ, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Στο δημοψήφισμα αντιτίθεται σθεναρά η Τουρκία και το Ιράν, ενώ το υποστηρίζουν σιωπηρά οι ΗΠΑ, με την ΕΕ να μην έχει λάβει ξεκάθαρη στάση και τη Γερμανία να εκφράζει επιφυλάξεις.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Το Ισραήλ έχει διατηρήσει σταθερή αλλά περιορισμένη στρατιωτική συνεργασία και σε επίπεδο πληροφοριών με τους Κούρδους από τη δεκαετία του 1960, τους Κούρδους ως μαξιλάρι ασφαλείας απέναντι στα υπόλοιπα αραβικά κράτη της περιοχής.

Οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολουθούν την ανακοίνωση του Κούρδου ηγέτη του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά στις 25 Σεπτεμβρίου, παρά την έκδοση ψηφίσματος που το καταδικάζει από το Κοινοβούλιο του Ιράκ.

Διαβάστε  Ισραήλ: Η Χαμάς προσπάθησε να χακάρει app Μουντιάλ

Ο πρωθυπουργός του Ισράηλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έξω από το γραφείο του, δήλωσε ότι το

“Το Ισραήλ υποστηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες των Κούρδων να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος”.

διευκρινίζοντας όμως ότι το Ισραήλ συνεχίζει να χαρακτηρίζει το PKK τρομοκρατική οργάνωση, σε μια κίνηση που σώζει τα προσχήματα με την Άγκυρα και τραβάει κόκκινη γραμμή για την προσάρτηση εδαφών που ανήκουν στην Τουρκία.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αν και δεν αντιτίθενται στην προοπτική δημιουργίας κουρδικού κράτους, εν τούτοις εκφράζουν επιφυλάξεις για την αναταραχή που κάτι τέτοιο θα φέρει στην περιοχή, γεγονός που θα αποπροσανατολίσει από τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Διαφήμιση