Αποκαλύψεις, μέσω διαρροών που στέλνουν μηνύματα κυρίως στους δανειστές και εταίρους της Ελλάδας αλλά στο εσωτερικό της χώρας και στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε το Reuters σε χθεσινό του δημοσίευμα, σκιαγραφώντας τη νέα πολιτική της κυβέρνησης σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο και οι οποίες σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ διαμορφώνουν μια σαφή εικόνα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και τους άξονες υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ανώνυμου αξιωματούχου που δημοσιεύει το Reueters η πρόσθετη ρευστότητα που αναμένεται να προκύψει από την υπεραπόδοση των εισπράξεων σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα διοχετευτεί στους συνταξιούχους, όπως το προηγούμενος έτος, αλλά “σε άλλες κοινωνικές δαπάνες, στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου και σε αναπτυξιακά έργα”. Η τοποθέτηση αυτή φαίνεται να αποτελεί επεξήγηση της εξαγγελίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για διανομή “μερίσματος” από το πλεόνασμα στους “αδυνάτους”, ώστε να μην αντιδράσουν οι θεσμοί.
Διαβάστε επίσης: ΔΕΘ: Μηνύματα Τσίπρα σε θεσμούς, επενδυτές και δέσιμο με την κοινωνία
Η τοποθέτηση αυτή δίνει με σαφήνεια το νέο στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής η οποία θα εκμεταλλευτεί τον δημοσιονομικό χώρο με μια πολυσχιδή πολιτική θέλοντας να διοχετεύσει λεφτά σε αναπτυξιακά projects που έχουν υψηλούς αναπτυξιακούς και δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, σε αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, για τις οποίες πιέζεται από τους εταίρους και σε δαπάνες ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, όχι όμως σε συνταξιούχους.
Η στρατηγική αυτή δείχνει διάθεση διάχυσης ρευστότητας στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις καθώς και προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού-επιχειρηματικού κλίματος. Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί στην αποτελεσματική κατανομή των κονδυλίων για το κοινωνικό κράτος ώστε να έχουν αισθητά και ταχεία αποτελέσματα και να αποδώσουν οφέλη στον “πολιτικό πολλαπλασιαστή”.
Παράλληλα, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου εξήγγειλε παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας και μετά το 2017, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο χρονικό ορίζοντα, καθώς και οι αναφορές του στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, στόχο έχουν να δώσουν μικρές ανάσες στην κοινωνία και το κόμμα και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν το state of play με τους θεσμούς.
Ο ίδιος, ανώνυμος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, αποκαλύπτει τον σχεδιασμό για νέα έξοδο στις αγορές σε 6-7 μήνες, ήτοι τον Μάρτιο ή Απρίλιο, με στόχο όπως αναφέρει εν μέρει την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και την άντληση φρέσκου χρήματος. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε αίσθηση του ποσού και της διάρκειας της νέας έκδοσης.