Ο τυφώνας Χάρβεϊ εκτόξευσε καύσιμα και πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ο τυφώνας Χάρβεϊ εκτόξευσε καύσιμα και πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2017, πάνω από 1,7% τον Ιούλιο και τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση 1,8%. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού τους τους τελευταίους τρεις μήνες, η οποία οφείλεται ωστόσο στις αυξήσεις στα καύσιμα λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων, καθώς ο τυφώνας Harvey έκλεισε τα διυλιστήρια στις ακτές του Κόλπου.

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός έτρεξε με 0,4%, επίπεδο που είναι το υψηλότερα από τον Ιανουάριο και των προβλέψεων για αύξηση κατά 0,3%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 6,4%, μετά από αύξηση 3,4% τον Ιούλιο. Οι κυριότερες αυξήσεις σημειώθηκαν για τη βενζίνη (10,4% από 3%) και το πετρέλαιο (9,4% από 3,6%), ενώ οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο για ηλεκτρική ενέργεια (2,3% από 2,6%). Πρόσθετη ανοδική πίεση προήλθε από καταφύγιο (3,3% από 3,2%) και υπηρεσίες μεταφορών (3,5% από 3,2%).

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ελληνικής καταγωγής ο φερόμενος μακελάρης του Τέξας, τουλάχιστον 8 οι νεκροί

Ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν σταθερός στο 1,1%, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε για τα προϊόντα ιατρικής περίθαλψης (2,4% από 3,7%) και τις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης (1,6% από 2,3%).

Αντίθετα, οι τιμές συνέχισαν να μειώνονται στα νέα οχήματα (-0,7% από -0,6%), τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα φορτηγά (-3,8% από -4,1%) και τα ενδύματα (-0,6% από -0,4%).

Διαβάστε  Συγχωνεύθηκαν AT&T-Time Warner παρά τις αντιδράσεις Τραμπ, Χίλαρι, Σάντερς

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε σε χαμηλό 2 ετών, 1,7%, όπως και στους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς 1,6%.

Σε μηνιαία βάση, οι αυξήσεις των δεικτών για τη βενζίνη και το καταφύγιο αντιστοιχούσαν σχεδόν στο σύνολο της αύξησης του ΔΤΚ. Ο δείκτης ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,8% καθώς ο δείκτης βενζίνης αυξήθηκε κατά 6,3%. Ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο, με τον δείκτη για τα τρόφιμα μακριά από το σπίτι να αυξάνεται και ο δείκτης τροφίμων στο σπίτι μειώνεται.

Διαβάστε  Το FBI απέκρυψε πόσες συσκευές μπορεί να παραβιάσει, τώρα το παραδέχεται

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι δείκτες για την ασφάλιση αυτοκινήτων, την ιατρική περίθαλψη και την αναψυχή αυξήθηκαν όλο τον Αύγουστο. Οι δείκτες τιμών αεροπορικών ναύλων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών ήταν μεταξύ αυτών που μειώθηκαν τον Αύγουστο.

Διαφήμιση