Σε στρατηγική που μπορεί να επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες βραχυχρόνια αλλά θα βοηθήσει στον φθηνότερο δανεισμό τους μεσοπρόθεσμα και θα αποτρέψει ενδεχόμενο εκτροχιασμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα και την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει άρτι εισέλθει, επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου προς τους Δημοσιογράφους.
Η θέση του ΔΝΤ για τη διενέργεια νέων ελέγχων ποιότητας στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών και εν συνεχεία stress tests, πριν την εκπνοή του προγράμματος του ESM, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει σε υποτροπιασμό της τραπεζικής κρίσης, υποσκάπτοντας την προσπάθεια εξόδου από την κηδεμονία. Από την άλλη πλευρά αν το πρόβλημα αναδειχθεί, προσδιοριστεί και επιλυθεί με τα ήδη εγκεκριμένα κεφάλαια του ESM τότε τόσο οι τράπεζες όσο και η οικονομία θα επωφεληθούν από τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια και η αναδιάρθρωση χρέους θα είναι αποτελεσματικότερη.
Με επίκεντρο την απαίτηση του ΔΝΤ για τη διενέργεια νέου AQR και stress tests στις ελληνικές τράπεζες έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την έξοδο του από το ελληνικό πρόγραμμα, με τις θέσεις της κυβέρνησης να υποστηρίζονται πλέον τόσο από την Κομισιόν όσο και από την ΕΚΤ. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να ενταχθεί και το swap χρέους και θα εντασσόταν στο πλαίσιο των ενεργειών ελάφρυνσης. Όπερ σημαίνει ότι ο ESM θα μπορούσε να αγοράσει το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ που θα σήμαινε αυτόματα επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια και de facto υποβάθμιση του ρόλου του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό το σενάριο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση συσπειρώνοντας Έλληνες τραπεζίτες, τους νέους μετόχους των τραπεζών, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ώστε να πειθαναγκαστεί ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ να συναινέσει και να το εισηγηθεί στο Eurogroup.
Οι θέσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Ταμείου υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον μέτρα, αν και το πρόγραμμα και η κατάσταση εξελίσσονται. Ωστόσο έσπευσε να διαβάσει την αναφορά για το ζήτημα που περιλαμβάνεται στο αίτημα για το πρόγραμμα stand-by arrangement του Ταμείου προς την Ελλάδα.
«Για να προστατευτεί η υγεία του τραπεζικού τομέα, είναι κρίσιμο να προχωρήσουν οι εποπτικές αρχές σε έναν έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και σε μια άσκηση αντοχής stress test πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι που έχουν μπει στην άκρη για την αποκατάσταση των τραπεζών σε αυτό το πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθούν έγκαιρα, εφόσον χρειαστεί. Μια αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα αποτελέσει κατά συνέπεια το επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος»
δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τζέρι Ράις, ενώ άφησε ανοιχτό και παράθυρο για αναθεώρηση της στάσης του Ταμείου, λέγοντας:
«Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος. Είναι σημαντικό στοιχείο. Αυτό που είπαμε είναι ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την ελάφρυνση χρέους»
Αν και το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαίο το νέο AQR, η επαναφορά του θέματος στην επερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναθεώρηση της στάσης, ή και σε συμφωνία εξόδου. Από γερμανικής πλευράς δεν διατυπώνεται οποιαδήποτε άποψη αφενός λόγω των επερχόμενων εκλογών και αφετέρου γιατί “βολεύει” τόσο πολιτικά όσο και τεχνικά η ασάφεια της παρουσίας του ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι και θα υπάρξει η ελάφρυνση χρέους. Όπως είπε υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεχνικά κλιμάκια που δουλεύουν στην Αθήνα για να εξετάσουν τις οικονομικών εξελίξεις και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα ακολουθήσουν, συμπλήρωσε χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει ως επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην αποστολή προς την Ελλάδα.
«Οι παράμετροι και οι δεσμεύσεις υπό το πρόγραμμα είναι διαφανείς και συμφωνημένοι, όλοι δουλεύουμε καλή τη πίστη για να τους πετύχουμε»
υποστήριξε και σημείωσε ότι
«το πρόγραμμα εξελίσσεται και κάποιες φορές γίνονται αναθεωρήσεις με βάση τη συγκυρία»
Απάντηση που δείχνει ότι το παράθυρο αλλαγής στάσης του ΔΝΤ παραμένει ανοιχτό.