Σχέδιο-σφήνα Γιούνκερ σε Μέρκελ-Μακρόν για τη νέα Ευρώπη

Σχέδιο-σφήνα Γιούνκερ σε Μέρκελ-Μακρόν για τη νέα Ευρώπη

Ρελάνς και σφήνα στα σχέδια της Άγκκελα Μέρκελ και του Εμμάνουελ Μακρόν επιχειρεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για την μετεξέλιξη της Ευρωζώνης, σήμερα το πρωί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν και ακόμα είναι νωρίς, η κίνηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μπορεί να ερμηνευτεί ως πρωτοβουλία γέφυρα, στο πλαίσιο της συζήτησης που αναμένεται να ανοίξει.

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα δώσει έμφαση στα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν νωρίτερα φέτος και με τα οποία φιλοδοξεί να περάσει ή Ε.Ε. από το σημερινό status quo σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα εντολή το 2019, εκτιμά ότι αρκετά διήρκεσε η ανάπτυξη πολεμικής μεταξύ κρατών-μελών, και πως ήρθε η ώρα για σοβαρές αλλαγές. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο περιβάλλον του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί να αφήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής το στίγμα του στην Ε.Ε καθώς κλείνει ο ίδιος δυο δεκαετίες στους αποφασιστικούς θεσμούς της Ένωσης. Πολιτικοί αναλυτές στο Στρασβούργο παραλληλίζουν τις προτάσεις του με εκείνες του Ζακ Ντελόρ την δεκαετία του ’90 σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «εμβάθυνση πολιτικής ενοποίησης» της Ευρώπης.

Διαβάστε  Βήμα σύγκλισης Κομισιόν-ΔΝΤ για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις

Η ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να θέσει πολλά ζητήματα και να συμπεριλάβει σημαντικές ανακοινώσεις. Η ομιλία του εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεν στο πλαίσιο των 5 σεναρίων που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο ως “Λευκή Βίβλος” στην Σύνοδο της Ρώμης για την 60ή επέτειο των Συνθηκών, αλλά ίσως ακουσθεί και ένα 6ο που ο ίδιος είχε αποκλείσει την τελευταία στιγμή, δηλώνοντας ότι σε εκείνη την συγκυρία «αν το είχε κάνει θα είχε καεί». Αυτό το έκτο σενάριο δεν φαίνεται πάντως να έχει ολοκληρωθεί.

Διαβάστε  Οι δασμοί Τραμπ πλημμυρίζουν την ευρωπαϊκή αγορά χάλυβα, κίνδυνος μεγάλης πτώσης τιμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ βολιδοσκόπησε τους υπόλοιπους Επιτρόπους στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Τετάρτης ζητώντας τους να του πουν ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη στη χώρα τους. Λέγεται επίσης ότι ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλησε πριν την σημερινή ομιλία του «να ακούσει ισχυρούς παίχτες» για το μέλλον της Ευρώπης όπως την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, με τους οποίους είχε τηλεφωνικές συνομιλίες.

Διαβάστε  Προϋπολογισμός ΕΕ: Που πάει το 1 τρισ. ευρώ

Διαφήμιση