Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ και αναβάθμιση ESM σε ΕMF προτείνει ο Γιούνκερ

Ευρωπαίο ΥΠΟΙΚ και αναβάθμιση ESM σε ΕMF προτείνει ο Γιούνκερ

Προσπάθεια να συμβιβάσει τις προτάσεις Γερμανίας και Γαλλίας για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης καταβάλλει ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανακοινώνοντας την πρόταση της Κομισιόν, στην οποία περιλαμβάνεται τόσο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών και αναβάθμιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει πλήρη και αναλυτική πρόταση για την αναβάθμιση του ESM σε EMF τον Δεκέμβριο. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Ε.Ε. και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup. Ξεκαθάρισε ωστόσο τη θέση του ότι η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Διαβάστε  Ο Γιούνκερ στην Αθήνα: Μεταμνημόνιο, Τουρκία και Ευρωστρατός στο μενού

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Διαβάστε  Ενεργό ρόλο στις τράπεζες αναλαμβάνουν ESM-ΤΧΣ

Οι θέσεις του προέδρου της Κομισιόν κάνουν αποδεκτές, σε γενικές γραμμές, τις προτάσεις που έχουν διατυπώσει η Γαλλία, η Γερμανία και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει μια μικρή διαφοροποίηση ως προς τις προτάσεις Μοσκοβισί που ζητούσε υπουργό Οικονομικών-πρόεδρο Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ακόμα δεν γίνεται αναφορά στη λειτουργία, τη θεσμικότητα και τη λογοδοσία τόσο του Eurogroup όσο και του ESM.

Διαβάστε  Ανοίγει η συζήτηση για τη μετά Μνημόνιο εποχή στο EuroWorking Group

Διαφήμιση