Έτοιμη για νέο κύκλο προκλήσεων η Βόρεια Κορέα

Έτοιμη για νέο κύκλο προκλήσεων η Βόρεια Κορέα

Νέο γύρο λεκτικών και ενδεχομένως στρατιωτικών προκλήσεων ανοίγει η Βόρεια Κορέα σε απάντηση του ψηφίσματος του ΟΗΕ που περιλαμβάνει νέες κυρώσεις και ζητά τερματισμό του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος.

Η Πιονγιάνγκ διαμήνυσε ότι θα εντείνει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας τις νέες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή.

«Η υιοθέτηση άλλης μιας παράνομης και καταχθόνιας “απόφασης για κυρώσεις” που καθοδηγήθηκε από τις ΗΠΑ επιτρέπει στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας να επαληθεύσει ότι ο δρόμος τον οποίο έχει επιλέξει να πάρει είναι ο απολύτως σωστός»

αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, την οποία μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Για ακόμη μια φορά η Βόρεια Κορέα αγνοεί το ψήφισμα στοχοποιώντας τις ΗΠΑ για την υποκίνηση της αρνητικής στάσης της διεθνούς κοινότητας και αντιδρά, σε πρώτη φάση ρητορικά. Ωστόσο μια ακόμη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου θεωρείται λογική και αναμενόμενη.

Διαφήμιση

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να αυξήσει τη δύναμή της προκειμένου να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία της χώρας και το δικαίωμά της να υπάρχει»

προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Διαβάστε  Πρωτόκολλο αποπυρηνικοποίησης υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα τη Δευτέρα έναν όγδοο γύρο κυρώσεων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναγκαστεί η Πιονγιάνγκ να τερματίσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Το κείμενο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές αερίου προς τη Βόρεια Κορέα, τον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του, καθώς και την απαγόρευση των εξαγωγών βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων.

Διαβάστε  Ο Κιμ κατεδαφίζει το κέντρο πυρηνικών δοκιμών

Το βορειοκορεάτικο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την απόφαση μια «πρόκληση γεμάτη μίσος» η οποία έχει σκοπό «να στερήσει από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας το νόμιμο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» και να «προκαλέσει ασφυξία στο κράτος της και τον πληθυσμό της μέσω ενός απόλυτου οικονομικού αποκλεισμού».
Ειδικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επιβολή των νέων κυρώσεων, καθώς – όπως υπενθυμίζουν – οι προηγούμενες δεν εμπόδισαν τη Βόρεια Κορέα να σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
Μετά τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούλιο, η Πιονγιάνγκ προχώρησε την 3η Σεπτεμβρίου στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα.

Διαβάστε  Κορέα: Το κακό προηγούμενο των Συνόδων Κορυφής

Διαφήμιση