Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στρατηγική άσκησης πιέσεων και ενδεχόμενης ανατροπής της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, ενδεχόμενο που μπορει να οδηγήσει σε ευρεία αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. Με αυτό το στόχο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι έχει συγκροτήσει κοινό μέτωπο με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία σκληραίνοντας τη στάση τους απέναντι στην Τεχεράνη και αναζητώντας αφορμές για να εκτροχιασμό της συμφωνίας των έξι με το Ιράν.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την Αρχεντινή όπου δήλωσε δημοσίως την αντίθεσή του στη συμφωνία, ανακοινώνοντας το θέμα, μια ημέρα μετά τις δηλώσεις Τραμπ για την προοπτική αλλαγής της στρατηγικής των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.
Μέχρι στιγμής παρά τις προσπάθειες σκληροπυρηνικών για πυροδότηση αντιδράσεων από την Τεχεράνη, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανεξέταση της συμφωνίας, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Οι ΗΠΑ έχουν εισπράξει και την εν πολλοίς άρνηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), σε αίτημα για νέους ελέγχους τόσο σε συμφωνηθείσες εγκαταστάσεις όσο και σε άλλες που είναι εκτός της συμφωνίας.
Αντίθετες στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με το Ιράν είναι τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες όσο και η Ρωσία και η Κίνα, περιορίζοντας το χώρο διπλωματικών ελιγμών του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι και η κρίση του Κατάρ συνδέεται άμεσα και ευθέως με την προσπάθεια απομόνωσης του Ιράν και στην οποία φαίνεται να έχουν συμφωνήσει Ισραήλ, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία.
Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη καθώς η πρόθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ να πιέσουν περαιτέρω το Ιράν τη στιγμή που το μέτωπο της Βορείου Κορέας παραμένει ανοιχτό και φλέγον, εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί τρόμο.
Να αναθεωρήσουν ή να ακυρώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προτρέπει τις μεγάλες δυνάμεις ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου που βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική.
«Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Θα είμαι άμεσος: είναι μια κακή συμφωνία, η οποία μπορεί είτε να αναθεωρηθεί είτε να ακυρωθεί. Αυτή είναι η θέση του Ισραήλ»
τόνισε ο Νετανιάχου στο Μπουένος Άιρες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις προβλέπει τη σταδιακή και υπό όρους άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο σε αντάλλαγμα δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του ώστε να έχει κατά επαληθεύσιμο τρόπο αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς και να μην οδηγήσει στη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η ιστορική συμφωνία θεωρείται πως απειλείται εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ επί των ημερών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε ότι στην περίπτωση του Ιράν, είναι «η επιδίωξη να αποκτηθούν πυρηνικά όπλα αυτή που μας ανησυχεί και θα έπρεπε να ανησυχεί ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που εγείρει το ενδεχόμενο ένα ύποπτο κράτος να κατέχει ατομικές βόμβες».
Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ
Η νέα πρόταση στρατηγικής προετοιμάστηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, τον υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μακμάστερ, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ενώ παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Τραμπ, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, που έγινε την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.Εάν εγκριθεί από τον Τραμπ, η στρατηγική αυτή κατά του Ιράν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, τονίζουν δύο πηγές, όπως αναφέρει το Reuters.
«Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, θέλουμε την εμπλοκή των συμμάχων μας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό,» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ το σχέδιο της νέας στρατηγικής έχει ως στόχο την κλιμάκωση της πίεσης κατά του Ιράν, προκειμένου να περιορίσει την εξέλιξη των προγραμμάτων ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει, αλλά και την υποστήριξη που δίνει σε οργανώσεις, σύμφωνα με αρκετές πηγές στην Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, η νέα στρατηγική θα περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση της κατασκοπείας στο διαδίκτυο, αλλά και πλαίσιο μέτρων για την καταπολέμηση εξάπλωσης των πυρηνικών οπλοστασίων, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση Τραμπ συζητάει επίσης την στάση που θα τηρήσει για την διεθνή συμφωνία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε από τον Ομπάμα το 2015, ενώ το σχέδιο της νέας στρατηγικής προβλέπει πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που το Ιράν την παραβιάζει.