Στα άκρα ΕΕ-Πολωνία για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Στα άκρα ΕΕ-Πολωνία για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εντός ενός μήνα έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πολωνία προκειμένου να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες που εκφράζονται για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας έχει κατ επανάληψη συγκρουστεί με την ΕΕ τόσο στο ζήτημα της Δικαιοσύνης, όπου ο νόμος για την επιλογή δικαστών έχει μεν ψηφιστεί αλλά δεν τον υπογράφει ο πρόεδρος της χώρας.

Διαβάστε  Οικονομικό "στραγγαλισμό" κατά Πολωνίας-Ουγγαρίας ετοιμάζει η Κομισιόν

Με την απόφαση της, η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις στη Βαρσοβία για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει και οι οποίες, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, υπονομεύουν την ανεξαρτησία της πολωνικής Δικαιοσύνης.

Διαφήμιση

Η Επιτροπή άνοιξε τις νομικές διαδικασίες σε βάρος της Πολωνίας τον Ιούλιο και ανακοίνωσε ότι η χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει απαντήσεις στα θέματα που της έχουν τεθεί. Κατά συνέπεια, προχωρά στη δεύτερη φάση της λεγόμενης διαδικασίας επί παραβάσει, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις ενέργειές της αν δεν δοθεί κάποια απάντηση μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

«Αν οι πολωνικές αρχές δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Διαβάστε  Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει η Κομισιόν την Πολωνία

Ωστόσο για την ανάληψη νομικής δράσης απαιτείται ομοφωνία σε επίπεδο Κορυφής, η οποία σε αυτή τη φάση φαίνεται ανέφικτη καθώς η Ουγγαρία του επίσης ακροδεξιού Ορμπάν έχει ταχθεί στο πλευρό της Πολωνίας.

Διαφήμιση