Υπεγράφη το συμβόλαιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, σύμφωνα με δηλώσεις του Βλάντιμιρ Κοζίν, συμβούλου του Πούτιν σε θέματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας. Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το συμβόλαιο είναι πλέον έτοιμο προς υλοποίηση.
Η επαναπροσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία είναι ο μοχλός σταθεροποίησης της παραπαίουσας τουρκικής οικονομίας, καθώς η εισροή Ρώσων τουριστών “έσωσε την παρτίδα” για τα τουρκικά ξενοδοχεία φέτος το καλοκαίρι, καθώς το πογκρόμ Ερντογάν και κατά Ευρωπαίων για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν λειτούργησε αποτρεπτικά για τον ευρωπαϊκό τουρισμό στην Τουρκία.
Μεταξύ άλλων ο Κοζίν δήλωσε:
“Γνωρίζετε ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών, οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία”.
Η απόκτηση του υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος από την Τουρκία έχει προκαλέσει ανησυχία στο NATO και αντιδράσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κυρώσεις κατά της Άγκυρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποκτήσει το προηγούμενης γενιάς ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 το οποίο έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη μετά από αντιδράσεις για τοποθέτησή του στην Κύπρο ή σε άλλα ελληνικά νησιά.
Ο Κόζιν επεσήμανε επίσης ότι τα συστήματα αυτά θέλουν να τα αποκτήσουν και άλλες χώρες οι οποίες περιμένουν στη σειρά. “Είναι χώρες – όπως είπε – της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής και μερικά κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ).
Υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων και από μια σειρά χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον για το σύστημα αυτό (των S-400 -σ.σ)” Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Κόζιν πρόκειται για ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο δεν έχουν την δυνατότητα να το αποκτήσουν όλοι, προσθέτοντας ότι “τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί αυτή τη στιγμή για τα συστήματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες που τα παράγουν να έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας”.