Αντιμέτωπος με τα ισχυρά γαλλικά συνδικάτα και το ενδεχόμενο αναζωογόνησης του εργατικού κινήματος είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς η πρωτοβουλία του για εργασιακή μεταρρύθμιση έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ο συνδυασμός μάλιστα περικοπών στις κοινωνικές παροχές και εργασιακής μεταρρύθμισης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικός για την δημοτικότητά του αλλά και το πολιτικό του μέλλον.
Στους δρόμους αναμένεται να κατέβουν σήμερα Γάλλοι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αριστερού συνδικάτου CGT να διαδηλώσουν ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα». Ωστόσο οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικλες ενώσεις της Γαλλίας εμφανίζονται διαιρεμένες σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας παρουσίασε τον περασμένο μήνα μία σειρά μέτρων όπως η θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων οι οποίες κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, η κατάρτιση επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων και ο καθορισμός των όρων απασχόλησης. Η γαλλική κυβέρνησης σχεδιάζει να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά την 22α Σεπτεμβρίου.
Αν επιτύχει στην εδραίωση των μεταρρυθμίσεων αυτών ο Εμμάνουελ Μακρόν σύντομα θα ακολουθήσει και η Γερμανία, καθώς η Άγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές θα έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση και χρονικό ορίζοντα για να τις περάσει και να συνέλθει από το σοκ που αυτές θα προκαλέσουν στη δημοτικότητά της και στην αποδοχή της κυβέρνησης και του κόμματος.
Παράλληλα θα αποτελέσουν οδηγό για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης και των σχεδιαζόμενων ενιαίων πολιτικών απασχόλησης, γεγονός που αναγκάζει τις υπόλοιπες κυβερνήσεις στην Ευρώπη να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στη Γαλλία.
Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μακρόν είναι ένα θέμα που παρακολουθεί στενά η Γερμανία. Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια σημαντική δοκιμασία της αποφασιστικότητας του Γάλλου προέδρου να αναμορφώσει τη γαλλική οικονομία, κάτι που θεωρείται προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη.
Εργαζόμενοι που ανήκουν στο CGT από τους κλάδους των σιδηροδρόμων, του πετρελαίου και της ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν σήμερα. Ο επικεφαλής του συνδικάτου Μαρτινέζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη δήλωση του Μακρόν περί «λουφαδόρων» και προειδοποίησε ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται.
Ερωτηθείς χθες εάν μετανιώνει για τη λέξη που χρησιμοποίησε ο Μακρόν πέρασε στην αντεπίθεση: «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν λέμε τα πράγματα όπως είναι», είπε.
Για δεκαετίες, κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς προσπαθούσαν να αναμορφώσουν τον εργασιακό κώδικα, αλλά αναθεώρησαν τα σχέδιά τους λόγω μαζικών διαδηλώσεων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου οι έξι στους δέκα Γάλλους αντιτάσσονται στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις γενικά, αλλά ερωτηθέντες για συγκεκριμένα μέτρα που προτάθηκαν ενέκριναν τα περισσότερα.