Ελιγμοί Μέρκελ με Τουρκία: Η ΕΕ αποφασίζει για το ενταξιακό

Ελιγμοί Μέρκελ με Τουρκία: Η ΕΕ αποφασίζει για το ενταξιακό

Νέα μηνύματα προσπαθεί να στείλει στην Άγκυρα η Άγκελα Μέρκελ διαφοροποιώντας αισθητά τη στάση της και δημιουργώντας νέο πλαίσιο στις διμερείς σχέσεις με δηλώσεις της. Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνοντας το αυτονόητο δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ΕΕ και χαλαρώνει τη στάση του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα.

Η απόφαση για την αναστολή ή την οριστική διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Άγκυρα απομακρύνεται συνεχώς από το κράτος δικαίου, γι’ αυτό και πρέπει να δείξουμε πυγμή.

«Έχουμε αλλάξει την πολιτική μας για την Τουρκία»

, δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια ζωντανού τηλεοπτικού διαλόγου με πολίτες που βρίσκονταν στο στούντιο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Τραμπ εμπρηστής του G7, Μακρόν-Μέρκελ έσωσαν τα προσχήματα

Η καγκελάριος, απαντώντας σε γερμανό πολίτη τουρκικής καταγωγής, τόνισε ότι η κυβέρνησή της λέει τα προβλήματα με το όνομά τους και σε αυτό το πλαίσιο διακρίνει

«μια γρήγορη απομάκρυνση από το κράτος δικαίου»

Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει κανείς να διαχωρίσει την πολιτική από τους ανθρώπους.

Αν και οι υπόλοιπες δηλώσεις της κινήθηκαν στη γνωστή σκληρή ρητορική η διαφοροποίηση και η αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων στο ενταξιακό αποτελεί σαφές μήνυμα διαλόγου προς την Άγκυρα και κίνηση καλής θέλησης, παραπέμποντας το θέμα στις Βρυξέλλες. Σε προγενέστερο χρόνο η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει ότι οι αποφάσεις για την ένταξη της Τουρκίας θα ληφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές, στάση που μεταφράζεται ως δημιουργία περιθωρίου ελιγμών και κίνηση καλής θέλησης.

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Καγκελάριος εξήγησε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει για την συνέχεια και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν για αυτό διαμαρτυρίες από μέλη της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας.

«Πρέπει ωστόσο να δείξουμε πυγμή και να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις»

τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση πολίτη «πώς γίνεται τόσοι γερμανοί τουρκικής καταγωγής να ψήφισαν υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα», η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι προφανώς πολλοί δεν θεωρούν ότι έχουν ενσωματωθεί πλήρως και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν έχει το δικαίωμα να κατακρίνει εκείνους που θεωρούν ότι η πορεία της Τουρκίας είναι καλή.

«Πρέπει όμως να τους πούμε ότι βρίσκονται στην Γερμανία στο σπίτι τους»

Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή ιρανικής καταγωγής δεύτερης γενιάς, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν πλήρως ενσωματωμένος στην γερμανική κοινωνία μέχρις ότου ξέσπασε η προσφυγική κρίση και εμφανίστηκε η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), οπότε άρχισε να δέχεται ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις, η Μέρκελ απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση προς όλους να απέχουν από τον ρατσισμό, τα στερεότυπα και τους αποκλεισμούς και να μην αναφέρονται γενικά «στους Έλληνες», «στους Ιταλούς» κ.λπ., αλλά να αξιολογούν κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Διαβάστε  Η Γερμανία σε κυβερνητική ανισορροπία, the new normal

Διαφήμιση